Kiszivárgott, hogy ha az észak-koreai diktatúra összeomlik, Kína nem fog beavatkozni

külföld
2014 május 07., 08:12
comments 100

Kína részletes forgatókönyvvel rendelkezik arra az esetre, ha Észak-Korea összeomlana. Ez persze annyira nem meglepő, a világ legkegyetlenebb rendszerének összeomlását elég régóta jósolják világszerte.

Most viszont maga a terv is kiszivárgott, és ez nem sok jót üzen az észak-koreai diktatúra vezetőinek.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szakértőinek tervezete a japán médiában bukkant fel. Ezek szerint ha a phenjani rezsim megbukna, Kína menekülttáborokat állítana fel a határ mellett, a diktatúra vezetőit pedig egy speciális táborba helyeznék. Igaz, hogy viszont cserébe védelmet nyújtanának minden olyan katonai vagy politikai vezetőnek, aki az otthoni népharag vagy egy másik katonai hatalom célpontjává válhatna a bukás után. Ez utóbbi elég egyértelmű utalás az Egyesült Államokra.

photo_camera (Fotó: KCNA / Reuters)

A diktatúra irányítóinak táborba zárását az indokolja, hogy így megfigyelhetőek lennének, és ezzel kizárnák a lehetőségét, hogy olyan katonai válaszreakcióra ragadtassák magukat, ami Kína nemzeti érdekeit sérthetné. Bár konkrétan itt sincs nevén nevezve, hogy miről van szó, de nyilván a nukleáris fegyverek bevetésének megakadályozása a cél.

Azonban ahogy a Vox is írja, az egész tervből az a legizgalmasabb, ami nem derül ki belőle. A rezsim bukására összeállított forgatókönyv szerint Kína nem avatkozna közbe, ha Észak-Korea vezetése valamilyen támadás miatt megbukna.

50 évvel ezelőtt éppen Kína beavatkozása kellett ahhoz, hogy visszanyomják a dél-koreai és amerikai csapatokat az északi területről. Most azonban a jelek szerint nincs szándék hasonló beavatkozásra. 

Pedig ha van valami, amit Kína biztos nem akar a térségben, az a két Korea egyesülése lenne. Amennyiben a rezsim bukása után a két ország újra egyesülne, az nyilván az Egyesült Államok közeli szövetségesének számító Szöul irányításával történne. 

Dél-Koreában jelenleg is sok amerikai katona állomásozik, és a pekingi kormánynak nyilván nem sok érdeke fűződik ahhoz, hogy közös határszakaszon tehessék mindezt.

De a be nem avatkozás stratégiája összefüggésben van Kína észak-koreai stratégiájával. Ami a gyakran ismételt hat (magyarul hét) szóban foglalható össze:

nincs háború, nincs instabilitás, nincsenek nukleáris csapások

Azaz a pekingi vezetésnek semmi nem hiányzik kevésbé, mint egy háború Észak-Koreáért bárkivel. Ezért támogatják a stabil, atomfegyverekkel rendelkező rezsimet, ami pont tűnik annyira veszélyesnek, hogy senki ne akarjon nekimenni.

photo_camera Ma már egyre kevesebb a szövetséges (PHOTO ITAR-TASS)

A nemzeti érdek pedig azt diktálja, hogy ha ez a nyomorult diktatúra összeroppanna, akkor egyrészt a várhatóan nagy számban érkező menekülteket táborokba kell majd elhelyezni, másrészt pedig biztosítani kell, hogy az utolsó óráit élő rezsim ne követhessen el olyan őrültséget, ami Kínára is kihathatna.

A most kiszivárgott dokumentum mindenképp rossz hír Kim Dzsongun számára: ha bukik, nem lesz senki, aki a segítségére siessen. (Telegraph, Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.