Íme az űrt is megjárt Tévémaci!

archívum
2014 május 08., 09:34
comments 8

Hónapra pontosan 34 évvel ezelőtt maradt a Földön Magyari Béla, és lőtték fel Farkas Bertalant. A kommunista közeg azért médiaérzékeny volt, ezért kis műsorral készült a köztévé a világűrből. Az ötlet az volt, hogy Farkas Bertalan meséljen a gyerekeknek fentről, de úgy ám, hogy viszi magával a tévémacit, aki szkafanderben röpköd körülötte. És mintha nem lett volna tökéletesen mindegy, a tévémacinak olyan szkafandert terveztek, ami a lehetőségekhez képest pontosan megegyezik a valódi űrhajósfelszereléssel. De nem képek alapján, a tervező hathetes tanulmányúton vett részt, hogy minden stimmeljen. Ez lett a végeredmény.

photo_camera Fotó: Fortepan/Rádió és Televízió Újság/Vörös Ilona felvétele

Farkas Bertalannak a tévémacin túl a következő kis pakkot állították össze: a budapesti Szabadság-szobor kicsinyített mása, a Magyar Népköztársaság alkotmánya és a lenini Békedekrétum, valamint egy kis doboz magyar anyaföld.

Hogy társa, a nemrég elhunyt Valerij Kubaszov mit vitt pontosan, azt nem tudjuk, az biztos, hogy a szkafander nadrágszárában felcsempészett egy nyers uborkát, hogy kipróbálja milyen. Azt mondta, az nagyon jó volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.