Putyin még az eredményeket várja, az unió újabb szankciókról dönt oroszok ellen

külföld
2014 május 12., 04:57
comments 23

Donyeck megyében csaknem a szavazók 90 százaléka döntött úgy, hogy elszakadna Ukrajnától. Luhanszk megyében a voksolás eredményét csak hétfőn hozzák nyilvánosságra, de meglepő lenne, ha az eredmény drasztikusan más lenne, mint Donyeckben.

photo_camera REUTERS/Sergei Karpukhin

A Donyecki Népköztársaságnak nevezett megye választási bizottságának elnöke az előzetes eredményeket ismertető sajtótájékoztatóján közölte, hogy a választópolgárok 89,07 százaléka adta voksát a terület függetlenségére, míg 10,19 százalékuk ellene szavazott. A szavazócédulák 0,74 százaléka érvénytelen volt. Ljahin szerint a részvételi arány 74,87 százalékos volt. A választási elnök elmondta, hogy

meglepően könnyű volt megszámolni a voksokat, mivel viszonylag kevesen szavaztak nemmel, ráadásul az elrontott szavazócédulák aránya is elenyésző volt.

Hivatalosan 3,5 millió polgár szavazhatna Donyeck megyében, ezért kijevi kommentárok felhívják a figyelmet, hogy a szerintük amúgy is illegitimnek tartott szavazáson, milyen gyorsan összeszámolták a voksokat. Urnazárás után már másfél órával végeredményt hirdettek. Luhanszk megyében egyelőre még csak a részvételi arányról van információ, Olekszandr Malihin, az ottani választási bizottság elnöke sajtótájékoztatóján csak annyit közölt, hogy az 81 százalékos volt. A helyi elszakadás párti fegyveres alakulat szóvivője bejelentette, hogy helyi idő szerint délután öt vagy hat órakor tartandó össznépi gyűlésen hozzák nyilvánosságra a népszavazás hivatalos eredményeit, és megvitatják a Luhanszki Népköztársaság további teendőit.

photo_camera REUTERS/Maxim Zmeyev

Közben az unió külügyminiszterei további szankciókat vezethetnek be orosz érdekek ellen. Állítólag tizenöt újabb személy és két krími vállalkozás kerülhet rá arra a listára, amin már 48 orosz található, akiket vagyonzárlattal büntetnek. Az újdonság itt az lenne, hogy nemcsak természetes személyek, hanem cégek is felkerülhetnek a büntetőlistára.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a Kommerszant című orosz napilapnak nyilatkozta, hogy Putyin megvárja a népszavazás eredményeit és csak azután dönt a további lépésekről. Peszkov szerint, bár Putyin javasolta a népszavazás elhalasztását, az elnök szerint badarság, hogy az EU és az USA sem fogadja el a voksolást legitim döntésnek. 

A Nyugat miért nem volt képes megakadályozni a páncélozott harcjárművek bevetését Szlovjanszkban és Kramatorszkban, és a békés polgárok agyonlövetését? Ők nem vetették latba befolyásukat, és emiatt semmi bajuk, miközben Oroszország tehet mindenről.

Egy percig se kételkedjünk benne, hogy ahogy eddig is, Oroszországnak percről-percre lebontott terve van, hogy mi történjen Ukrajnában. (MTI/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.