18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Meglincseltek egy nőt, csak mert a Facebookon elterjedt egy pletyka

bűnügy
2014 május 13., 12:26
comments 512

Fátima Maria de Jesust szimplán meglincselte a feldühödött csőcselék.

A mélyen vallásos nő május 4-én azért indult el otthonról, hogy visszakérje a Bibliáját, amit egy hittestvérének adott kölcsön. A templomból hazafelé még beugrott a közértbe.

Itt érte utol a feldühödött tömeg.

Amikor kilépett a boltból, egy csapat szörfgatyás, baseballsapják srác elragadta. A Bibliája a porba hullott, a lapok közül kiestek a lányairól készült fényképek. Kezeit, lábait lekötözték, majd módszeresen agyonverték. Szép sorjában jöttek, mindegyik egy téglát vágott a fejéhez.

Ha valaki kíváncsi az ilyesmire, itt megnézheti, de gondolja meg jól. A látvány egyszerre szívszorító és gyomorforgató, én magam már bánom, hogy valaha rákattintottam.

Hogy miért vernek agyon egy ártatlan, 33 éves, mélyen vallásos, kétgyermekes anyát? A válasz összetett:

  • Mert Brazíliában járunk, ahol éppen újraéledőben van a lincselés hagyománya;
  • mert a rendőrség is inkább kivégzőosztag, mint rendfenntartó erő;
  • mert a modern közösségi hálózatokon rendkívül gyorsan terjednek az álhírek;
  • és mert ezeknek az álhíreknek a befogadói láthatóan hajlamosak az önbíráskodásra.

De Jesust Brazília egyik legvonzóbb városában, a Sao Paulótól mindössze száz kilométerre fekvő Guarujában, vagy ahogy a helyiek becézik, az Atlanti-óceán gyöngyszemében lincselték meg.

Már a becenévből is látszik, hogy a helyiek büszkék a városukra. Emellett igen aktív polgárok is, akik rendszeresen megtárgyalják a helyi ügyeket az interneten. Így amikor pár hete elterjedt, hogy a környéken elszabadult egy gyerekrabló, rögtön intenzív beszélgetés kezdődött a Guarujá Alerta című Facebook-oldalon.

Hamarosan felkerült az oldalra egy fantomkép is. Egy harmincas, sötét bőrű, fekete göndörhajú nőt ábrázolt.

De Jesus fehérbőrű, és bár eredetileg fekete a haja, a lincseléskor az vörösesszőkére volt festve.

De akkor már mindegy volt, a csőcselék szerint éppen eléggé hasonlított a fantomképre. Arra a képre, amit addigra a Guarujá Alerta oldal adminisztrátora már rég eltávolított, és amiről utóbb kiderült, hogy 2012-ben, Rióban adta ki a rendőrség, azóta terjed folyamatosan a neten.

Mondom, ez már mindegy. De Jesus egy nappal a lincselés után a kórházban belehalt a sérüléseibe, másnap el is temették. A temetésén az egybegyültek azt skandálták:

"Igazságot! Igazságot!"

Ezzel a követelésükkel nincsenek egyedül Brazíliában. Végülis a lincselő csőcselék sem akart mást. De Brazíliában egyre kevésbé van igazság.

A lincselésnek nagy hagyománya van az országban. Vidéken, ahol alig van rendőrség, a helyiek gyakran maguk intézik el a dolgokat. A nagyvárosi nyomornegyedekben sem jobb, ott a favellákat uraló bandák, vagy maguk a nyomornegyedek lakói osztanak így-úgy igazságot. Simán, hidegvérrel végeznek ki embereket, akiket lopással gyanúsítanak - erről is készült videó, ha valaki kíváncsi rá. A szerencsésebbje, mint ez a 15 éves piti tolvaj, megússzák nyilvános megalázással:

photo_camera Yvonne Bezerra de Melo / Facebook / Vocativ

A rendőrség általában elkerüli a favellákat. De ha mégis bemennek, az se jobb. Gyakran maguk a rendőrök sem különbek a lincselő tömegnél:

  • 2014 első három hónapjában már 153 embert lőttek agyon, mert azok "ellenálltak a letartóztatásnak".
  • 2013-ban az egész évben összesen 96 ilyen gyilkosságot követtek el, vagyis a helyzet drámaian romlik.

Talán ez a legnagyobb probléma. "Ha a rendőrség kivégzőosztaggá alakul, az azt üzeni, hogy a társadalom maga bíráskodhat" - mondta Julio Jacobo Wieslflitz bűnügyi szociológus.

De Jesus ügyében most nyomozás indult. Egyrészt keresik azokat, akik meglincselték a nőt. De nyomoznak a Guarujá Alerta oldal eredendően jószándékú közössége ellen is, mert azok gondatlanságukkal, a megerősítetlen információk terjesztésével felkorbácsolták az indulatokat.

Amúgy a gyerekrablóról szóló hír hamis volt.

(Via Vocativ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.