Oroszország 2020 után kiszáll a Nemzetközi Űrállomásból

külföld
2014 május 13., 14:45
comments 22

Oroszország nem kíván együttműködni 2020 után az Egyesült Államokkal a Nemzetközi Űrállomáson (ISS)

- jelentette be kedden Moszkvában Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes.

Rogozin elmondta, hogy az orosz-amerikai együttműködési szerződést eredetileg 2024-ig kötötték meg, de Oroszországnak nincs szüksége arra, hogy ilyen hosszú távon folytatódjon ez a projekt.

Mint kiderült, ez a döntés azzal kapcsolatos, hogy Washington az általa alkalmazott szankciók fényében nem bizonyult megbízható partnernek.

Az orosz kormányfőhelyettes a RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint elmondta, hogy Oroszország 2020 után az ISS helyett új, nagyobb távlatot ígérő űrkutatási programokra fogja fordítani az eszközeit és szellemi kapacitásait.

Rogozin nemrég Twitteren fenyegette meg az amerikaiakat, hogy hamarosan trambulinnal juthatnak majd csak el az űrbe. Akkor elemzők azt jósolták, hogy Oroszország valójában nem fogja megfúrni a kilövéseket, mert minden egyes indulásért 70 millió dollárt kapnak a NASA-tól.

A Nemzetközi Űrállomásra a tervek szerint legközelebb május 28-án indulna háromfős legénység, egy Szojuz-űrhajóval, Kazahsztánból. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.