A Jobbik tiszteletben tartja a donyecki és a luhanszki népszavazást

Itt egy újabb nyilatkozat, amivel a Jobbik rászolgál arra, hogy Putyin nyugati szövetségesének tartsák.

A Jobbik elnöke szerint aki békét akar Ukrajnában, annak tiszteletben kell tartania a népszavazásokat, így a párt tiszteletben tartja a donyecki és a luhanszki népszavazások eredményét (amit nyilvánvalóan elcsaltak – a szerk.), hiszen a körülmények ellenére nagy számban vettek részt a szavazáson, és egyértelmű irányt mutattak az ott élők.

Vona Gábor szerint itt a lehetőség, hogy Európa és az USA komolyan gondolja a demokrácia, az emberi jogok és az önrendelkezés szavakat.

Vona arra szólított fel, hogy fejeződjön be Oroszország „démonizálása”.

Szerinte csak akkor lehet béke, ha Kelet-Ukrajna ügye megnyugtatóan zárul, a jelenlegi kijevi kormány által képviseltek pedig ezt nem tudják rendezni.

A pártelnök reagált arra is, hogy Orbán Viktor beiktatási beszéde miatt bekérették az ukrán külügyminisztériumba a magyar nagykövetet. Vona a kormányfői felszólalásban nem érzett egyértelmű állásfoglalást a kárpátaljai autonómiára vonatkozóan, a Jobbik programjában ugyanakkor szerepel a ruszin-magyar autonómia, így jó hír lenne, ha a miniszterelnök is ebben gondolkodna. Vona szerint „hihetetlenül hiszterizált” az európai, nemzetközi légkör az ukrán kérdésben. (MTI)