Lehet, hogy mégsem olyan egészséges a csokoládé és a vörösbor :-(

TUDOMÁNY
2014 május 14., 09:06
comments 17
photo_camera Kate Ware / Flickr

Az elmúlt évtized egyik nagy felfedezése volt a rezveratol nevű antioxidáns, ami leginkább a vörösborban és a csokoládében fordul elő. Az első kutatások csodaszerként írták le, amivel egyik pillanatról a másikra a csokoládé és a vörösbor is egészséges élelmiszerré alakult át a károsból.

Ennek most vége lehet.

Egy kilencfős kutatócsoport - melynek tagjai olyan nagytekintélyű intézményekből érkeztek, mint a baltimore-i Johns Hopkins orvosegyetem, vagy a New England Research Institute - a minap megjelent tanulmánya cáfolni látszik a rezveratol jótékony hatását.

A kutatók kilenc éven át vizsgált 783 pácienst, akik változó mennyiségben fogyasztottak vörösbort ésvagy csokoládét. A vizsgálat alatt 268-an hunytak el közülük. A kutatók a vizeletükből mutatták ki, hogy mennyi rezveratolt fogyaszthattak ez idő alatt, hogy megállapítsák, vajon van-e, és ha van, jótékony-e a rezveratol antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatása.

Arra jutottak, hogy nincs.

Azoknak a pácienseknek a halálozási aránya, akik kevés rezveratolt fogyasztottak, csak 0,8 tizede volt azokénak, akik sok rezveratolt vettek magukhoz.

"A rezveratol is olyasminek bizonyult, amit nagy csinnadratta övez, de jótékony hatásai nem állják ki az idő próbáját" - mondta az eredményekről az egyik szerző, Richard D. Semba. "Nem találtunk bizonyítékot rá, hogy a rezveratoltartalmú élelmiszerek jót tennének az egészségnek".

Ettől még lehet, hogy a rezveratol amúgy hasznos, csak élelmiszerekből nem lehet terápiás mennyiséget a szervezetbe juttatni. Az egereken végzett kísérletekben a táplálékból kinyerhetőnél jóval nagyobb dózisú rezveratolnak volt egészségjavító hatása, magyarázta David Sinclair, a Harvard kutatója a Los Angeles Timesnak. Ő nem vett részt Semba kutatásában.

Ő mondta azt is, hogy élelmiszerekből, táplálékkiegészítőkből gyakorlatilag lehetelten terápiás mennyiségben bevinni rezveratolt a szervezetbe. Ennek viszont a gyakorlatban nincs jelentősége, a táplálékkiegészítő ipar már évi 30 milliárdos bevételt termel csak rezveratoltartalmú készítményekből. (Via Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.