Martin Schulz megkapta a Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését indítványozó legfőbb ügyészi levelet

Megérkezett Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének a hivatalához Polt Péter levele, amiben a legfőbb ügyész azt indítványozta, hogy az EP függessze fel Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogát – közölte Armin Machmer, Schulz szóvivője.

Az EP majd csak az új törvényhozási ciklusban foglalkozhat az indítvánnyal, és akkor is csak akkor, ha Kovács Bélát újra EP-képviselővé választják (Kovács a Jobbik listáján befutó, 3. helyen van).

Az EP-választást a jövő hét második felében – a legtöbb tagországban, így Magyarországon is jövő vasárnap – rendezik. Az új összetételű Európai Parlament a nyáron ül össze, hogy megalakítsa testületeit és megválassza tisztségviselőit. Augusztusban szünetet tartanak, az érdemi munka tehát csak ősszel kezdődik – írja az MTI.

Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt. Az EP előírásai szerint a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt a plenáris ülésen kell ismertetni, majd az ügyet átadják a parlament jogi bizottságának. Az kinevez egy jelentéstevőt, aki elsősorban abból a szempontból vizsgálja meg az indítványt, majd teszi meg javaslatát, hogy a képviselő elleni eljárás valóban szigorúan büntetőjogi – tehát nem politikai – természetű-e. Miután a bizottság állást foglalt a jelentéstevő javaslatát illetően, az ügy visszakerül a plénum elé, ami dönt a mentelmi jog felfüggesztéséről vagy annak megtagadásáról. Az egész procedúra rendszerint több hónapig tart.

Kovács egyébként a vádakra azt mondta:

„Soha nem voltam sem magyar, sem külföldi titkosszolgálat tagja, nem működtem együtt titkosszolgálattal és sosem keresett meg titkosszolgálat.”