Varga Mihály reménykedik

gazdaság
2014 május 15., 05:16
comments 14

Varga Mihály szerint reménykeltőek az elmúlt hónapok gazdasági adatai, elképzelhető, hogy a gazdasági elemzők, de még a kormány 2,3 százalékos előrejelzését is meghaladhatja az idei gazdasági növekedés.

A nemzetgazdasági miniszter az M1 Ma reggel és a Kossuth rádió 180 perc című műsorában is arról beszélt, hogy az elmúlt hónapok adatai kedvező képet festenek a magyar gazdaság állapotáról, akár az ipari termelés növekedését, akár a kiskereskedelmi forgalom bővülését, akár a foglalkoztatási adatokat vesszük számba. Arra a kérdésre, hogy az európai folyamatok nem veszélyeztetik-e a magyar növekedést, Varga Mihály hangsúlyozta: az európai adatok ugyan arra utalnak, hogy visszafogott a növekedés az EU-ban, ami általában alapvető hatással van a magyar gazdaságra, de a német adatok kedvezőbbek ennél, így joggal remélhetjük, hogy „a német gazdaság lokomotívja” maga után húzza majd a magyar gazdaságot, segíti a kedvező folyamatokat.

A gazdasági miniszter szerint a magyar gazdasági növekedésben egyre nagyobb szerepet játszik a belső fogyasztás, ami arra mutat, hogy az a többletjövedelem, ami a fizetések emelésében például a pedagógusoknál, illetve a rezsicsökkentés hatásaként jutott a családokhoz, egyre inkább fogyasztásra megy és nem a megtakarítások növelésére. Varga Mihály szerint fontos, hogy beinduljon a hitelezés, ezt szolgálhatja az alacsony kamatszint, és a jegybank meg az állam biztosította olcsó források, de leginkább a gazdasági kilátások javulás hathat erre. Ezért is fontos szerinte az, hogy az utóbbi időben a konjunktúramutatók is javuló tendenciát jeleznek.

A nemzetgazdasági miniszter úgy ítéli meg, a beindult gazdasági növekedésre utal az is, hogy a foglalkoztatás bővülésében egyre nagyobb arányt képvisel a versenyszféra. Az év első két hónapjában már 50-50 százalékot biztosított a bővülésből a közfoglalkoztatás és a piaci szektor. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.