Napi megdöbbentő adat: a lengyelek ellenzik az euro bevezetését

külföld
2014 május 16., 05:22
comments 37

Május 15-ig több mint egymillió európai töltötte már ki az EU Vox páneurópai kérdőívét, amiben a Soros György féle OSIFE szervezésében az európai választópolgárok szavazati szándéka mellett azt is mérik, mit gondolnak a legfontosabb európai kérdésekről.

Az eddigiek alapján a 28 tagországból 25 polgárai határozottan európártiak.

Hogy melyik három tagország polgárai nem azok?

Az nem meglepetés, hogy a maastrichti szerződést annak idején népszavazáson elutasító dánok és az EU-ra még mindig erős gyanakvással tekintő britek többsége elutasítja a közös pént. A meglepetés, hogy

a lengyelek jelentős, hatvan százalék feletti többsége is így vélekedik.

Bár ez egy online kérdőív, így a minta nem tekinthető reprezentatívnak, Lengyelországban 37 ezernél is többen válaszoltak, így az eredmények legalábbis utalhatnak a közérzületre.

És hogy Magyarországon mi a helyzet? A tesztet eddig 5945 magyar töltötte csupán ki, az ő nagyon nagy többségük határozottan európárti, közelnyolcvan százalékuk támogatja az euro bevezetését, míg az ellenzők aránya alig tíz százalék. Ezzel amúgy dobogós az ország, csak az észtek és az osztrákok nagyobb rajongói a közös pénznek. (Cimlapkép: Megan Lynnette / Flickr)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.