19 ember van őrizetben a török bányakatasztrófa miatt

katasztrófa
2014 május 18., 14:36

A török rendőrség ma őrizetbe vett 19 embert a több mint 300 halálos áldozattal járó bányaszerencsétlenség miatt – írja a Reuters.

A Soma város melletti szénbányában kedden keletkezett tűz, összesen 301 bányász vesztette életét. A mentési munkák már befejeződtek, az utolsó holttesteket tegnap hozták ki.

A ma őrizetbe vett 19 gyanúsított között vannak a bányát üzemeltető vállalat gondatlansággal gyanúsított vezetői is. Őket egy somai bíróságon hallgatják ki, de ennél többet nem lehet tudni.

Az NTV török televízió szerint az ügyészség kihallgatta Ramazan Dogrut, a bányatársaság ügyvezető igazgatóját is. A balesetről készült egyik előzetes szakértői jelentésben több biztonsági hiányosságra is felhívták a figyelmet – írja az MTI.

A Milliyet török napilap birtokába került dokumentum szerint a bányában nem voltak például szén-monoxid-érzékelők. A szerencsétlenség nyomán országszerte tiltakozó megmozdulások kezdődtek nemcsak a bányát működtető Soma Kömür Isletmeleri vállalat ellen, hanem a Recep Tayyip Erdogan vezette kormány ellen is.

A török lapok arról is írtak, hogy a mentőakciót követően befalazták a somai bánya bejáratát, és a helyszínre csak a balesetet vizsgáló szakértőket engedik be. A biztonsági erők ezenkívül részlegesen lezárták Soma városát is, hogy megakadályozzák az esetleges újabb kormányellenes tüntetéseket.

28 fős ügyész van rajta az ügyön, a kormány keddre ígért tájékoztatást.

A helyszínen a török elnök és a miniszterelnök is járt, főleg az utóbbi ellen tiltakoztak hevesen. A miniszterelnök tanácsadója egyébként lehet, hogy megrugdosott egy tüntetőt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.