Egyre csak nő, csak nő az infláció Oroszországban

külföld
2014 május 18., 11:44
comments 39

Bár április elején egyszer már jelentősen felfele módosították, még az akkori, optimistának aligha nevezhető előrejelzést is meghaladhatja idén az infláció Oroszországban.

Januárban még úgy becsülték, 4,8 százalékos pénzromlással megúszhatják az évet. Azóta ezt április elején 6 százalékra módosították, de at orosz gazdaságfejlesztési minisztérium legfrissebb becslése szerint akár 6,5százalék is lehet.

Amúgy áprilisban az éves infláció már 7,3 százalék volt a márciusi 6,9 és a februári 6,2 százalék után.

A pénzromlás ütemét nagyban gyorsítja a rubel folyamatos gyengülése. A rubel pedig azért gyengül folyamatosan, mert a befektetők menekülnek Oroszországból.

A rubel gyengülése amúgy az orosz valutatartalékot is megcsapolta, az orosz jegybank dollármilliárdokat költött már a rubel védelmében.

A helyzetet tovább ronthatja, hogy emelkedhet a gabona ára is - amiben szintén nagy szerepe van Putyin politikájának, mert az egyik legnagyobb gabonatermelő az az Ukrajna, ahol most a gabonatermelésnél Putyinnak hála vannak nagyobb gondok is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.