Egyre csak nő, csak nő az infláció Oroszországban

Bár április elején egyszer már jelentősen felfele módosították, még az akkori, optimistának aligha nevezhető előrejelzést is meghaladhatja idén az infláció Oroszországban.

Januárban még úgy becsülték, 4,8 százalékos pénzromlással megúszhatják az évet. Azóta ezt április elején 6 százalékra módosították, de at orosz gazdaságfejlesztési minisztérium legfrissebb becslése szerint akár 6,5százalék is lehet.

Amúgy áprilisban az éves infláció már 7,3 százalék volt a márciusi 6,9 és a februári 6,2 százalék után.

A pénzromlás ütemét nagyban gyorsítja a rubel folyamatos gyengülése. A rubel pedig azért gyengül folyamatosan, mert a befektetők menekülnek Oroszországból.

A rubel gyengülése amúgy az orosz valutatartalékot is megcsapolta, az orosz jegybank dollármilliárdokat költött már a rubel védelmében.

A helyzetet tovább ronthatja, hogy emelkedhet a gabona ára is - amiben szintén nagy szerepe van Putyin politikájának, mert az egyik legnagyobb gabonatermelő az az Ukrajna, ahol most a gabonatermelésnél Putyinnak hála vannak nagyobb gondok is. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.