Ilyen lesz a jövő bankautomatája

TECH
2014 május 19., 09:23
comments 26

Hamarosan el lehet felejteni a PIN-kódokat, ami különösen jó hír azoknak a bankkártya-tulajdonosoknak, akik a négyjegyű számot egy cetlire felírva, tárcájukban, közvetlenül a kártyájuk mellett tartják.

A japán Hitachi cég és egy lengyel ATM-üzemeltető hamarosan 1730 olyan bankautomatát helyeznek ki Lengyelországban, amelyekhez még kártya sem kell, nem hogy PIN-kód. Elég lesz egy ujjat a leolvasóhoz érinteni, és máris dőlni kezd a pénz.

photo_camera Forrás: Hitachi

A Planet Cash nevű rendszer olyan fejlett, hogy nem is ujjlenyomatokat használ, hanem az ujjakban található erek olyan biometrikus lenyomatát, ami minden embernek teljesen egyedi és megismételhetetlen.

Az újfajta ATM lényege egy közeli infravörös kamera, amely átvilágítva a leolvasóra helyezett ujjat. A sugárzás egy részét a vérben található hemoglobin sejtek felszívják, és így egy olyan ujjér-térkép rajzolódik ki, ami mindenkiben egyedi.

Miután a felhasználó így bizonyította, hogy kicsoda ő valójában, kezdhet bankolni. A rendszer sokkal biztonságosabbnak tűnik a hagyományos bankkártyáknál, bár a tarkóhoz tartott pisztoly ellen ez sem véd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.