Ilyen lesz a jövő bankautomatája

2014 május 19., hétfő 9:23
26

Hamarosan el lehet felejteni a PIN-kódokat, ami különösen jó hír azoknak a bankkártya-tulajdonosoknak, akik a négyjegyű számot egy cetlire felírva, tárcájukban, közvetlenül a kártyájuk mellett tartják.

A japán Hitachi cég és egy lengyel ATM-üzemeltető hamarosan 1730 olyan bankautomatát helyeznek ki Lengyelországban, amelyekhez még kártya sem kell, nem hogy PIN-kód. Elég lesz egy ujjat a leolvasóhoz érinteni, és máris dőlni kezd a pénz.

Forrás: Hitachi

A Planet Cash nevű rendszer olyan fejlett, hogy nem is ujjlenyomatokat használ, hanem az ujjakban található erek olyan biometrikus lenyomatát, ami minden embernek teljesen egyedi és megismételhetetlen.

Az újfajta ATM lényege egy közeli infravörös kamera, amely átvilágítva a leolvasóra helyezett ujjat. A sugárzás egy részét a vérben található hemoglobin sejtek felszívják, és így egy olyan ujjér-térkép rajzolódik ki, ami mindenkiben egyedi.

Miután a felhasználó így bizonyította, hogy kicsoda ő valójában, kezdhet bankolni. A rendszer sokkal biztonságosabbnak tűnik a hagyományos bankkártyáknál, bár a tarkóhoz tartott pisztoly ellen ez sem véd.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt