Angliánál nyomják fel Bajnaiék Matolcsyt

2014 május 22., csütörtök 11:04
66

Az Együtt-PM gazdaságpolitikusa, Pápa Levente az angol bankfelügyeletnél tesz bejelentést a Goldman Sachs ellen bennfentes kereskedés gyanúja miatt, mert arra kíváncsiak: Matolcsy György még az NGM élén végrehajtott-e egy

„pénzügyi hazaárulást”.

Még márciusban, Matolcsy György egykori kabinetfőnöke könyvének megjelenésekor, az abban leírtakat figyelembe véve fordult a Legfőbb Ügyészséghez. A párt gyanúja szerint az akkori gazdasági miniszter bennfentes információkat adott át a Goldman Sachs képviselőinek arról, hogy Magyarország felveszi a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal, és a bankárok ezen több millió dollárt kereshettek. Az ügyészség azonban érdemi vizsgálat nélkül szüntette meg az eljárást, ezért a bennfentes kereskedést szigorúan büntető brit hatósághoz fordul – írja az MTI.

Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

Azt várja, hogy adjanak választ arra: történt-e nagy forgalmú, gyanús kereskedés a forint és a magyar államkötvények piacán néhány órával az előtt, hogy a nemzetgazdasági tárca bejelentette a kapcsolatfelvételt a nemzetközi pénzügyi intézményekkel, és ha igen, melyik bankok vettek részt abban. Azt is tudni szeretné, hogy a magyar hatóságoknak lehetett-e tudomásuk a gyanús ügyletekről, de a fő kérdésnek azt tartotta: a Goldman Sachs tudott-e, és ha igen, honnan, a későbbi bejelentésről.

Pápa Levente, felidézve a 2011. november 17-én történteket, emlékeztetett: délután négykor vált ismertté a kormány kapcsolatfelvétele az IMF-fel és az Európai Unió pénzügyi szerveivel, ami forinterősödést és az állampapírok árfolyamának emelkedését generálta. Néhány órával korábban viszont a gazdasági miniszter a Goldman Sachs képviselőivel ebédelt, ahol „kikotyogta” az információt, legalábbis ez derül ki Wiedermann Helga egykori kabinetfőnök könyvéből.

Matolcsy a botrány után hivatalosan is beismerte, hogy fikció a róla szóló hőstörténet. Wiedermann Helga viszont később azt állította: az inkriminált ebéden személyesen nem vett részt, arról a tárgyaláson részt vevő személyektől nem kapott információt, de azt állította, hogy a regénye tényregény, bár számos olyan esemény szerepel a kötetben, amiken személyesen nem volt jelen, az ott történtekről csak (gyakran többszörös) áttételeken keresztül szerzett tudomást.

Pápa Levente azt mondta: az aznapi árfolyammozgásból látszik, hogy délután egy és két óra között a forint érthetetlen módon erősödött.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt