Eláruljuk, ki van a képen

Egyéb
2014 május 22., 12:26

Volt az a kérdésünk, hogy kire bukkantak rá a Fortepan fórumozói Magyar Bálint volt oktatási miniszter családi albumában. Erről a remek portréról van szó:

A fórumozókról tudni kell, hogy ha felkerült egy rakás új kép a Fortepanra, akkor egy lepattogzott ablakkeretből megmondják, hogy hol és mikor készült a kép.

Ebben az esetben a megoldásuk pár lépésben.

A képről annyit tudni lehetett, hogy 1937-ben készült.

Aztán kiderült, hogy hol:

Hajnóczy, egykori Bors utca 3.

Aztán valakinek beugrott, hogy ki lakott ebben a házban a nagyszüleinél.

"Kicsit futurisztikus felvetés. Göncz Árpád is a Bors utcában lakott a nagyszüleinél (a Verbőczybe járt). Nem tudom biztosan hány számban, de eszerint az interjú szerint az ostromot a Bors u. 3 pincéjében vészelte át. Mit gondoltok, lehet esetleg ő? 1937-ben 15 éves volt."

Amire Magyar Bálint is reagált, és kiderült, hogy nagybátyja, Magyar Pál egy utcában lakott Göncz Árpáddal.

"Göncz Árpi négy évvel volt fiatalabb Magyar Palinál. Fennmaradt néhány kis levélkéjük egymásnak. Valamint a csatolt kép. Üdv: Bálint"

És egy még fantasztikusabb, bár sokkal rosszabb minőségű kép a balatonfenyvesi cserkésztáborból, 1935 nyaráról.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.