Nagyot égett a holland szélsőjobb

A csütörtök éjjel közzétett exit poll eredmények szerint a vártnál - valamint az öt évvel ezelőtti teljesítményénél - jóval gyengébben szerepelt, és a pártok versenyében csak a negyedik helyen végzett a Geert Wilders vezette euroszkeptikus, idegengyűlölő szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) a hollandiai európai parlamenti (EP-) választáson.

A pártelnök Geert Wilders, akinek a felesége magyar, erősen muszlimellenes, de nem szereti a Jobbikot, mert az támogatja a rasszizmust és antiszemitizmust, cserébe a Jobbik sem szereti őt, mert támogatja Izraelt, szóval ez a Wilders volt ezidáig állítólag Hollandia legnépszerűbb politikusa. Mosta kkor vagy elmértek valamit, vagy a pártját nem szeretik, de a holland köztévében ismertetett adatok, amelyek a szavazásról távozó 40 ezer polgár kikérdezésén alapulnak, azt mutatják, hogy a Szabadságpárt a voksok 12,2 százalékával a Demokraták 66 nevű baloldali liberálisok (15,6 százalék), a kereszténydemokraták (15,2 százalék), valamint a kormányon levő, szavazatarányukat most valamelyest növelő jobboldali liberálisok (VVD, 12,3 százalék) mögé szorult. A VVD koalíciós partnerére, a szociáldemokrata Munkapártra, amely az exit poll szerint mintegy három százalékpontnyit veszített népszerűségéből, kereken tíz százalék szavazott. 

Mindezek alapján a Wilders-párt nem pusztán nem növelte mandátumai számát, de a 2009-es eredményéhez képest eggyel kevesebb képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Öt évvel ezelőtt öt százalékponttal jobb eredményt ért el a PVV. A muszlimok bevándorlása ellen fellépő, "kevesebb marokkói bevándorlóért" kampányoló, egyúttal pedig az EU-ból való kilépést követelő pártnak a választás előtti közvélemény-kutatási adatok még 13,9 százalékos támogatottságot előlegeztek meg.

A választási részvétel 37 százalékos volt, ami nagyjából ugyanakkora, mint 2009-ben. A választásra jogosult 12,5 millió holland polgár 26 képviselőt küldhet a 751 tagú Európai Parlamentbe.

Az exit poll eredmények közzététele nyomán Alexander Pechtold, a D66 vezető politikusa úgy nyilatkozott, hogy Hollandia meggyőző többséggel Európa mellett adta le voksát.

Wilders csalódottságának adott hangot, és pártja rossz eredményét az alacsony részvétel számlájára írta. Hozzátette azonban: a harcot Brüsszelben folytatják, ahol európai szinten próbálnak majd szövetségeseket találni.

Hollandiában nincs parlamenti bejutási küszöb, sem az EP-választásokon, sem a nemzeti parlamenti választásokon. Ebből következik, hogy a pártszerkezet meglehetősen töredezett, és sok párt jut be a törvényhozásba viszonylag csekély támogatottsággal.

Az exit poll eredményeken túl hivatalosan egyelőre nem tervezik a hollandiai EP-választási eredmények közzétételét. Az Európai Bizottság azt kérte, hogy a legkésőbbi, olaszországi urnazárásig, ami vasárnap este 11 órakor lesz, sehol ne tegyenek közzé eredményeket, hogy ezzel ne befolyásolják a még szavazókat. (MTI)