Van egy új kisebbségi tulajunk

2014 május 23., péntek 16:38
161

Na, ha már a Kreatívban úgyis kijött, legyen itt is (bár nem túl érdekes): húszszázalékos tulajdonrészt vásárolt a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt.-ben a Digital News Ventures nevű amerikai befektetési alap. Ez az alap az MDIF (Media Development Investment Fund) részeként működik, meglepő módon általában média- és technológiai vállalkozásokba fektet, jellemzően korai stádiumban. Fontos célja, hogy támogassa az újságírók, szerkesztők autonómiáját, befektetési politikája általában kedvez a szerkesztőségek tulajdonszerzésének, ez utóbbi dolog különösen fontos volt nekünk, mert okulva a korábbi történetekből (kacsint), hosszabb távon is szeretnénk a szerkesztőség tulajdonában tartani a cég valamekkora részét.

Az MDIF-nek egyetlen ismert médiabefektetése volt a térségben: a SME című szlovák, jobbközép politikai napilapban volt tulajdonrészük. (Azóta eladták.)

Hosszú ideje tárgyaltunk a befalappal, és akkor döntöttek a beszállás mellett, amikor már meg tudtuk mutatni, hogy látogatottságban és üzletileg is képesek vagyunk jelentős szereplővé válni a kis magyar médiapiacon.

A cég (már a 444-et kiadó Magyar Jeti) forrásai nem bővültek a befektetéssel, az eddigi finanszírozásai terheinket tudjuk több felé osztani, tehát a teljesítménykényszer nem mérséklődött, de kockázatok igen. A tulajdonosi szerkezet sem rajzolódott nagyon át: a DNV-nek húsz százaléknál valamivel kisebb tulajdonrésze lesz, a nagy többség marad az alapítók (Kardos Gábor vezérigazgató és jómagam) tulajdonában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt