Tönkreverték az ír baloldalt az EP-választáson és további érdekességek

Csütörtök reggel kezdődött a nagy EP-választási sorozat az EU-tagállamaiban, de eredményt csak akkortól lehet közölni, hogy az utolsó szavazóhelyiség is bezárt. Ez Olaszországban lesz, vasárnap este 11-kor. Viszont már menet közben is kiderült néhány dolog, köszönhetően az exit-poll felméréseknek.

A legérdekesebbek:

Megsemmisítő csapás az ír baloldalra

Írországban pénteken volt a választás. Az exit poll szerint a legtöbb szavazatot független jelöltek kapták. Kb. 22 százalékot szerzett a kormányzó jobbközép párt és liberális ellenzékük. A kutatás szerint a zöldek 6 százalékot kaptak, aminek ők örülnek. Nagyon szomorúak viszont a munkáspártiak, akik szintén 6 százalékra számíthatnak. Az egykor szebb napokat látott ír baloldal vereségét mértéktartó elemzők is katasztrofálisnak nevezik.

Meglepetés Hollandiában: győztek a liberálisok

A holland választás előtt nagy volt az izgalom, mert sokáig úgy tűnt, hogy az euroszkeptikus és bevándorlóellenes jobboldali PVV akár meg is nyerheti a választást. Ehhez képest az exit poll szerint a PVV kevesebb szavazatot kapott mint 2009-ben. Hollandiában már csütörtökön szavaztak az emberek.

Valószínűleg a liberálisok kapják a legtöbb mandátumot Hollandiában, a győztes párt és a harmadik helyezett is ezt az EP-frakciót erősítik. A jobbközép kereszténydemokraták végeztek a második helyen.

A részvétel 37 százalékos volt.

Nagy-Britanniában előretörtek a szkeptikus jobbosok

Nagy-Britanniában is túl vannak az EP-választáson, de nincs exit poll innen. A szavazást viszont egyszerre tartották a helyhatósági választásokkal, és ezért annak eredményéből lehet következtetéseket levonni. Úgy tűnik, hogy előretört a UKIP, a Nigel Farage vezette bevándorló-ellenes és euroszkeptikus párt, ami rendre jobban szerepel az EP-választásokon mint egyébként.

A konzervatívok a helyhatóságin rosszabbul szerepeltek mint utoljára, a Munkáspárt és a liberálisok kicsit jobban, de hogy mi lesz a brüsszeli mandátumok sorsa, az csak vasárnap derül ki.

Szlovákiában megint két magyar lista van

Szombaton tartják az EP-választást Szlovákiában, Máltán Lettországban, illetve péntek-szombaton két napon át Csehországban.

Szlovákiában most is két párt verseng kifejezetten a magyarok szavazataiért. A jobbközép MKP és a liberális, identitásában a szlovákok felé is nyitott Híd.

A szlovákiai részvétel várhatóan az egyik legalacsonyabb lesz az egész EU-ban. 2009-ben csak a szlovák választók 19,6 százaléka ment szavazni, és most sem számítanak arra, hogy a választók 20 százalékánál több él a lehetőséggel. Ez elvben jól jöhet a magyaroknak, de ők se szoktak nagy tömegben szavazni járni.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.