Az Alkotmánybíróság szerint sem kell előre szólniuk a terhes nőknek a munkahelyükön, hogy gyereket várnak

2014 május 27., kedd 11:11
38

Nem lehet arra kötelezi a várandós nőket, hogy terhességüket idő előtt bejelentsék a főnöküknek, ezért alkotmányellenes a 2012-ben elfogadott új munka törvénykönyvének (Mt.) erre vonatkozó rendelkezése.

A 2012-es Mt szerint csak akkor járt a terhes nőknek a védelem a munkahelyükön, ha előre szóltak a munkaadónak a terhességükről.

Aki nem szólt, hogy várandós, azt ugyanúgy ki lehetett rúgni, mint bárki mást, azt sem számított, ha a felmondáskor közölte, hogy ő gyereket vár. Ugyanez vonatkozott azokra, akik lombikprogramban vettek részt, és épp teherbe próbáltak esni. A törvény szerint nekik is előre szólniuk kellett volna a főnöküknek.

Az Alkotmánybíróság szerint viszont ez így nincs rendben.

"A várandósság, vagy az emberi reprodukciós eljárásban való részvétel egyértelműen a gyermeket vállaló nő magán- vagy intim szférájába tartozó körülmény, ezért nem kötelezhető arra, hogy kiszolgáltassa ezt az információt a munkaadójának."

(via HVG)

 

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt