Az ember, aki behackelte magát a történelembe

Egyéb
2014 május 28., 11:34
comments 47

Van itt ez a kép. 1952-es, rikta színes kép a kommunista vezetésről, középen Rákosival, mögötte szürkében Apró Antallal. Bulgáriában készült.

photo_camera Fotó: Fortepan/Lukáts Péter

És ez, 1955-ből, egy jazz koncertről.

photo_camera Fotó: Fortepan/Lukáts Péter

Meg itt egy másik. Ez 1956-ban készült, az akkori Lenin-körúton.

photo_camera Fotó: Fortepan/Lukáts Péter

Nézzék csak azt a fickót, aki felfedezte, hogy fotózzák. Nem a csövön lovaglót, a ballonkabátost. És hasonlítsák össze a Rákosi mögötti fotóssal. Meg a gitárossal.

Ő Lukáts Péter, a Gorilla psychobilly/neo rock and roll zenekar énekes/gitárosa. Nem egy akkori magyar psychobilly zenekaré, milyen szép is lett volna, hanem egy mostanié.

Ugyanaz, aki itt hallgatja kicsit szorongva a megindult orosz ostromról szóló híreket november 4-én egy Baross utcai pincében Telefunken rádión.

photo_camera Fotó: Fortepan/Lukáts Péter

És hogy aztán ő is, ahogy sokan mások, már majálison vegyen részt, és szelfizzenek egyet Kádár Jánossal 1974-ben.

photo_camera Fotó: Fortepan/Lukáts Péter

Lukáts több fortepanos fotóval készített időutazós képeket. A zenélés a hobbija, amúgy képzőművészetit végzett grafika szakon, és egy reklámügynökség kreatív igazgatója.

Ez volt az első képe a témában, kicsit még sorjás, 1938-ban, a Keleti pályaudvaron.

photo_camera Kép: Fortepan/Lukáts Péter

Honnan jött az ötlet?

"Elkezdtem szórakozni, hogy betettem magam képekbe, amik kb. fényben, megvilágításban passzoltak ahhoz, amilyen kép rólam volt. A rólam lévő képek sem erre célra készültek akkor. De aztán rájöttem, hogy az igazi akkor lesz, ha ehhez készül a kép. A kádáros selfie, az 56-os rádióhallgatás vagy most a jazz zenekar pld. Meg kell fejteni, milyenek voltak a fények, honnan jött a vaku, milyen erős volt stb. Szabadidőmben szórakozom vele" - mesélte Lukáts.

photo_camera Kép: Lukáts Péter/Fortepan

Amúgy ilyen az eredeti:

photo_camera Fotó: Fortepan/Nagy Gyula 1955

A Kádár, a jazz zenekar, a tankos, a pince rádió az már a sorozathoz készült kép, a többi nem. (A sorozat eddig elkészült összes képe itt látható.)

Érdekes, hogy a P Mobil sem. "Az a saját zenekarommal készült, Ukrajnában játszottunk egy fesztiválon és valaki fentről hátulról lefotózott, és megláttam a P. Mobil képet is, beleillett" - írta erről.

photo_camera Kép: Lukáts Péter/Fortepan

Ha megsimogatná Rákosi kopasz fejét, rúgná a bőrt Puskással, vagy interjút készítene Pataky Attilával, lásson neki, keressen a Fortepanon jó képeket hozzá, van bőven. Aztán küldje be a megirom@444.hu-ra. A legjobbakból a világ, de még az is lehet, hogy Magyarország legnagyszerűbb virtuális kiállítását,a Forte Gumpot rendezzük meg.

Tanács a mestertől

Lukáts azt mondja, hogy a képek elkészítésében a nehézség az az, hogy meg kell fejteni, mi történt az eredeti képpel, expo, hívás, tónusok, zaj, élesség stb, és a kép sérüléseit, zaját és minden tulajdonságát rávezetni az utólag betett részre.

Munka közben pedig hallgassanak Gorillát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.