Stephen Hawking kiszámolta: szőkékkel kell rúgatni a tizenegyest

meghökkentő tudomány
2014 május 28., 14:37
comments 60

Alighanem az év leghülyébb tudományos eredményeit díjazó Ig Nobelre pályázik a világ leghíresebb fizikusa, Stephen Hawking. A Daily Mail világverő sztorija szerint a professzor tanulmányozta az összes világbajnokság meccseinek statisztikai adatait 1966 óta, és a végén előállította a Nyerő Formulát, az angol vébégyőzelem egyenletét.

hawking

A forradalmi tudományos eredmény olyan megállapításokra jut, hogy az angoloknak sokkal nagyobb esélyük van győzni, ha

  • piros mezt viselnek,
  • 4-3-3-as felállásban játszanak,
  • szőkék rúgják a tizenegyest.

Nem túl jó előjel az angoloknak, hogy első meccsüket a párás, meleg Amazóniában kell játszaniuk (Olaszország ellen), mert Hawking adatai szerint az átlagnál 5 fokkal melegebb időben a válogatott győzelmi esélyei 59 százalékkal csökkennek.

A közelebbi meccseken jobban teljesítenek, mint a távolabbikon (wow!), a kulturális különbségek és a három hülye nemzetisége is számít (európai bírókkal a meccsek 63 százalékát nyerik), és délután három körül a legjobbak, a tengerszinthez minél közelebbi magasságon. Megnyugtató viszont, hogy a híres focistafeleségek semmilyen kimutatható hatással nincsenek a válogatott eredményeire.

„Elméleti fizikusként talán jobban meg tudom jósolni a válogatott eredményeit, mint Paul, a polip” – utalt Hawking a 2008-as Eb (Ausztria-Svájc) és 2010-es vb (Dél-Afrika) lábasfejű jóssztrájára. (Nem vicces párhuzam, amennyiben Paul nem sokkal a 2010-es vébé jután meghalt.)

A fizikus egy sportfogadási cég, a Paddy Power felkérésére készítette el tanulmányát, a tiszteletdíját jótékonysági célra ajánlotta föl.

Ha Hawking formulája működik, az angolok aszerint játszanak, és nyernek, akkor szegény Lovász László akadémiaelnöknek nehéz négy éve lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.