Hát ezért nem rohadnak meg soha* a mekdó hamburgerei

TUDOMÁNY
2014 május 29., 05:04
comments 117

Nem is olyan rég egy nebraskai csontkovács került be a hírekbe két éve dédelgetett McDonald's burgerével. A még mindig ehetőnek tűnő burgerről készült képeket a rendelőjében akasztotta ki, hogy ezzel is felhívja páciensei figyelmét:

kerüljék a gyorséttermi ételeket!

Az ilyen sztorik évről évre előbukkannak, én talán hat éve láttam először képsorozatot évek óta szikkadó burgerekről - ez például most 14 éves, párszor már szembejöhetett bármelyikünkkel.

14_eves_mekdo_burger

Ez utóbbi sajátossága, hogy az uborka kivételével - ami felszívódott - teljesen rendben levőnek tűnik.

Kell több bizonyíték rá, hogy a gyorséttermi kajákat mindenféle tartósítószerekkel tömik tele?

Hát nem.

Valójában a jelenségre sokkal egyszerűbb, és ami ennél is fontosabb, sokkal természetesebb magyarázat van, még ha azt amúgy a McDonald's kérésére adta is egy élelmiszertudományi szakember, Keith Warriner:

"A valóságban a McDonald's hamburgerei, krumplijai, csirkéi, mint bármely más étel is, megrohadnak. Bizonyos körülmények között."

De akkor mi történik a képeken látható burgerekkel?

A trükk a nedvesség.

  • A hamburger készítésekor az összetevők dehidratálódnak - a húspogácsa a sütés, a zsemle a piritás közben szárad ki, így szobában, szobahőmérsékleten tárolva hamar teljesen dehidratálódik.
  • Víz nélkül pedig megrohadni se tud, mert a rothadásért felelős mikróbáknak igenis szükségük van nedvességre.

Ami kiszárad, az nem rohad meg, ennyi.

Próbálja ki otthon, hogy a burgert nem csak úgy magában őrizgeti, hanem mondjuk betekeri egy vizes rongyba. Elég pár napot várnia, hogy ehetőnek tűnő burger helyett jól fejlett gombatelep fogadja.

Vagyis a McDonald's burgerei csak bizonyos körülmények között nem rohadnak meg. Azok között a körülmények között pedig ellenőrzötten organikus, garantáltan tartósítószer nélküli burgerek sem rohadnának meg, mint azt A Hamburger Today blog kísérlettel is igazolta. (Via Business Insider)

NAGYON FONTOS UPDATE: Egy honfitársunk testi egészségét nem kímélve maga is nagyon fontos kísérletekkel járult hozzá az évtizedes vita eldöntéséhez!!4!

*Bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.