Talán szabotázs miatt zuhant le két hete egy orosz űrrakéta

külföld
2014 május 29., 10:31
comments 21

Két hete zuhant le az orosz űrhivatal Proton hordozórakétája. A Roszkoszmosz orosz űrhivatal vizsgálata szerint a baleset oka egy csapágy rögzítőjének szétesése volt.

Vagy más, mert még további három okot is vizsgálnak.

Mindenesetre az űrhivatal kutatóintézetének igazgatóhelyettese, Alekszandr Danyiljuk már arról beszélt, hogy

a szándékos szabotázs lehetősége sem zárható ki.

Ezt mondjuk Dmotroj Rozogin, az űrkutatásért is felelős miniszterelnök-helyettes kicsit árnyalta. Szerinte minden egyes balesetnél vizsgálják a szabotázs lehetőségét, így elég volna azt követően "szembesíteni a közvéleményt" ezzel az eshetőséggel, ha már lezárult a vizsgálat.

A Proton rakétának május 16-án a valaha készült legnagyobb teljesítményű és legmodernebb orosz távközlési műholdat kellett volna pályára állítania, de 545 másodperccel a fellövés után, a Csendes-óceán felett darabjaira hullott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.