A Kehi az Ökotárs Alapítvány adószámának felfüggesztésével fenyegetőzik

POLITIKA
2014 május 30., 12:14
comments 70

Ha az alapítvány nem teljesíti a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) által kért adatszolgáltatási kötelezettségét, akkor kezdeményezhetik az adóhatóságnál az adószám felfüggesztését, és bírsággal is sújthatják a szervezetet.

Ezt a KEHI a VS megkérdezésére közölte. Az Ökotársnak hétfőig kéne benyújtania a kormányzati szerv által kért adatokat, csak az nem világos, hogy miért.

A norvég támogatásban részesülő magyar civil szervezetek ellen harcot hirdető Lázár János vezette Miniszterelnökség kérte fel a Kehi-t a vizsgálatra, a Norvég Alapok kezelését koordináló brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) szerint azonban jogosulatlanul. Álláspontjuk szerint a civil pénzek sorsának ellenőrzése nem a magyar kormány hatásköre, hiszen abban még közvetetten sem szerepel magyar pénz.

Mindennek megfelelően, az Ökotárs munkájának ellenőrzésére és vizsgálatára is az FMO illetve az általa megbízott külső szervezetek jogosultak.

- írták levelükben. És mint az Ökotárs vezetője, Móra Veronika a lapnak elmondta, mivel ők az FMO felé számolnak el mindennel, az iroda arra kérte az alapítványt, hogy a nyilvánosan elérhető dokumentumokon túl semmilyen iratot ne adjon át a Kehinek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.