Hét dolog, ami a marihuána legalizálása óta Amerikában kiderült

2014 június 2., hétfő 6:24
108

Colorado államban január óta bárki vásárolhat marihuánát, aki elmúlt 21 éves. Nem kell hozzá recept, mint 20 másik amerikai államban. Errefelé írtunk róla részletesen, hogy a dolognak milyen pozitív hatása volt az állam gazdaságára. Ebben a posztban meg arról, hogy milyen aggodalmak vannak vele kapcsolatban.

Öt teljes hónappal a legalizálás után most a New York Times csinált egy hosszabb összeállítást a törvényesen árult fűnek eddig látható hatásairól.

  • 12,6 millió dollár adóbevétel gyűlt össze az első 5 hónapban, ez kicsit kevesebb, mint amennyire év elején számítottak.
  • Január óta a közlekedési bírságok 1,5 százalékát szabták ki azért, mert a sofőr betépve vezetett.
  • Az állam fővárosában, Denverben, ahol a legtöbb bolt található jelentősen, 10 százalékkal csökkent a bűnözés. A rablások száma 4,8 százalékkal, a testi sértések száma 3,7 százalékkal csökkent.
  • A szomszédos államokban nőtt a marihuánával összefüggő bűncselekmények (pl. csempészet) száma, bár erről ellentmondásos adatok vannak. Kansas államban 61 százalékkal több füvet foglaltak le, mint tavaly az első 5 hónapban, ennek nagy része Coloradóból érkezett. Az egyik államhatár melletti településen korábban január és május között 6 fűvel kapcsolatos bűncselekmény történt, idén május végig 23.
  • Colorado államban 65 százalékkal csökkent a marihuánával összefüggő bűncselekmények száma, de az "utcai dealerek" nem tűntek el teljesen. Jelentősen nőtt viszont a tűzesetek száma, mert sok ember otthon próbál meg hasisolajat főzni, ami elég veszélyes.
  • Öt hónap alatt 9 gyerek került kórházba, mert szüleik marihuánás süteményeiből és cukorkáiból ettek. Hatan az intenzív osztályon kötöttek ki. Ezek miatt az esetek miatt valószínűleg szabályozni fogják, hogy az ehető, vagy iható termékeknek mekkora lehet a maximális THC tartalma.
  • Január óta három halálestet hoztak közvetlenül összefüggésbe a legális fűvel. Egy 19 éves afrikai cserediák kiugrott a szállodájának erkélyéről miután füves süteményt evett. Egy 17 éves fiú fegyverrel tervezett kirabolni egy marihuánát árusító boltot, de a készülődés közben vétlenül agyonlőtte a barátnőjét. Egy férfi pedig THC tartalmú cukorkát fogyasztott két órával azelőtt, hogy otthonában paranoiás rohamot kapott, és agyonlőtte a feleségét.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt