Kiderült, miért járt Orbán Athénban

sport
2014 június 02., 16:57
comments 42

Már majdnem elhittem, hogy azért, mert az Európai Unió versenyképessé tételéről, a gazdasági növekedésről és a munkahelyteremtésről tárgyalt Orbán Viktor kormányfő Athénban hétfőn, amikor hivatalában meglátogatta az EU soros elnökségét betöltő Görögország miniszterelnökét, Antonisz Szamaraszt. Ahogyan azt Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte az MTI-vel.

Ne hallgassuk el, hogy a két miniszterelnök a kétoldalú kapcsolatokat problémamentesnek ítélte, és örömmel állapították meg, hogy Magyarország számára Görögország az egyik legfontosabb turisztikai célpont.

Nade most este kijött egy kép, ahol Orbán Viktor áll egy stadionban, egykori görög focistákkal.

photo_camera Athénban a görög BEK-döntősökkel: Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Szép kerek évforduló, éppen 43 éve, jutott a Bajnokcsapatok Európa Kupája (korabeli nevén BEK) döntőjébe a Panathinaikosz. A csapat edzője Puskás Ferenc volt, akinek az emléktábláját Orbán Viktor és özvegy Puskás Ferencnével közösen leplezte le az Aposztolosz Nikolaidisz Stadion VIP-páholyában.

Orbán beszédében köszönetet mondott a görögöknek és a Panathinaikosz szurkolóinak, hogy befogadták Puskás Ferencet akkor, amikor ezt saját hazája nem tette meg.

Orbán Viktor idézte Puskás egy mondatát: "tanítsátok focizni a gyerekeket". Igaza volt - jelentette ki a kormányfő -, mert az életben két fontos dolog van, amit meg kell tanulni, és ebben a futball segít. Az egyik, hogy hogyan győzd le a másikat, a másik pedig, hogy hogyan kell a vereséget emelt fővel elviselni.

"Ennél jobb iránytűt nem adhatnánk a gyermekeink kezébe" - összegzett a miniszterelnök.

Az emléktáblán, amelyen Domonkos Béla szobrászművész domborműve mellett görögül és magyarul is olvasható a legendás csatár méltatása, helyet kapott - ugyancsak két nyelven - Puskás egyik jelmondta: "Ők is csak tizenegyen vannak".

Az emléktábla avatását megelőzően az athéni városházán kiállítás nyílt Puskás Ferenc életéről és pályafutásáról. A tárlatot három hétig, június 22-ig tekinthetik meg ingyenesen az érdeklődők. Az avatást követően a házigazda athéniek és a felcsúti Puskás Akadémia U17-es mérkőzésére került sor. 

1971. június 2-án a Puskás irányította, félamatőr játékosokkal felálló Panathinaikosz története legnagyobb sikerét ért el azzal, hogy a Johan Cruyff fémjelezte Ajax Amsterdam ellen a londoni Wembley Stadionban BEK-döntőt játszott. A finálét ugyan 2-0-ra elvesztette, de így is maradandót alkotott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.