11 évig tartott egy per Magyarországon, fizethet az állam

Tbg
jog
2014 június 03., 08:24

Egy pert megnyert, egyet elvesztett a magyar állam a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Amit megnyert: egy ausztrál férfi, Lee Sydney Harrison McKee sokallta a magyar perköltségeket, ezért szerinte sérültek a tisztességes eljáráshz fűződő jogai. Ezt nem látta megalapozottnak a strasbourgi bíróság.

Azt azonban igen, hogy egy bizonyos ajkai illetőségű Jáhny Csaba és a helyi ÁFÉSZ közötti jogvita 1994-ben kezdődött és 2005 decemberében ért véget, amikor a legfelsőbb bíróság elutasította Jáhny fellebbezését. A 11 éves perlekedés túl hosszú idő, ezt egyébként az magyar állam sem vitatta, ötezer eurót kell nem vagyoni kártérítésként fizetnie.

Az, hogy Magyarországon iszonyatosan lassan működik az igazságszolgáltatás az ároktői banda ügyénél került legutóbb reflektorfényben: lejárt az előzetesben eltölthető, maximálisan kiszabható idő, így még az ítélet előtt szabadon kellett engedni a vádlottakat, akik meg is szöktek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.