Az állam és az MNB finanszírozhatná a "rossz bankot"

Tbg
gazdaság
2014 június 03., 05:53

A Magyar Nemzet úgy sejti, nem magántőkéből jönne létre a rossz hiteleket benyelő "rossz bank", mert senki nem vennet át akkora veszteséget, mint amit az ilyen hitelek felszámolása jelent. Ezért valószínűleg az állam fog beszállni, de konkrétumok csak 3-4 hónap múlva kerülhetnek felszínre.

A lap néhány napja írt arról, hogy a pénzintézetekben ragadt, becsődölt vállalati hiteleket egy bank vásárolná fel árun alul. Az ezermilliárd forintnyi kölcsönt 400 milliárdért fel lehetne vásárolni. (A bankok nem akarnak ennyire árun alul megszabadulni tőlük, ezért kivárnak.)

Az nem világos, hogy ez hova vezetne.

A lap egyszerre írja azt, hogy így kivonulhatnak Magyarországról a bedőlt hitelek miatt még itt lévő külföldi bankok, de azt is megemlíti, hogy a lejárt kölcsönöktől megszabadult bankok több hitelt tudnának visszaforgatni a vállalati hitelezésbe, ezzel pörgetve a gazdaságot. (MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.