Breaking: James Joyce szifiliszt kaphatott el egy prostituálttól

KULTÚRA
2014 június 03., 17:04
comments 11

Kevin Birmingham harvardi kutató orvosi dokumentumok és halotti bizonyítvány alapján arra a következtetésre jutott, hogy az ír íróóriás elkaphatta a rettegett nemi betegséget – írja a Guardian. Birmingham könyve, az A legveszélyesebb könyv: A harc James Joyce Ulysseséért mélyebben beleássa magát Joyce szerelmi kalandjaiba. A könyv szerint az Ulysses szerzője életében először 14 évesen kurvázott.

Joyce gyakran verte el az esszéiért járó fizetését a dublini vörös lámpás negyedben. Egy prostituált egyszer azt mondta róla, hogy:

„He has the fuckin'est best voice I ever heard.”

Azaz kb.: „Neki van a legkibaszottabbul legjobb hangja, amit valaha hallottam.”

photo_camera James Joyce 1915-ben

A könyv szerint Joyce egy prostituálttól elkapta a szifiliszt, emiatt vakulhatott meg a fél szemére, és ezért lepték el a száját tályogok, de a jobbkeze is emiatt bénulhatott le 1907-ben. A betesgé hatására ájulhatott el rendszeresen, kapott ideg-összeroppanásokat, és emiatt szenvedett álmatlanságtól.

Birmingham erre a Joyce levelezésében tett utalások alapján következtetett. A könyv írója szerint Joyce 1931-ban a szifiliszre utalt, amikor azt írta a vakságáról, hogy megérdemli azt a vétkei miatt.

A könyv június 16-án jelenik meg, az Ulyssesben leírt nap századik évfordulóján.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.