Két éven belül megszülethet az első ember, akinek három szülője lesz

2014 június 3., kedd 19:08
29

Egy birt jelentés szerint két nő petesejtjéből és egy férfi spermájából alkotnák meg. Már ha legális lesz, ez még az Egyesült Királyság kormányától függ.

A módszert a halálos mitokondriális betegségek megelőzésére használnák. Most 6500 újszülöttből egy ilyennel születik, csak az anyától kaphatja el a gyerek. A brit Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság szerint az új szülészeti módszer nem veszélyes, de ezt még további ellenőrzésekkel kell igazolni. A módszer lényege, hogy a két szülő mellett egy egészséges mitokondriummal rendelkező nő is részt vesz a fogantatásban.

Van, aki szerint addig nem tudjuk, hogy ez a fajta fogantatás mennyire biztonságos (itt a genetikai mutációra kell gondolni), amíg ki nem próbálják élesben. Ahhoz viszont még a parlament jóváhagyása kell. Vannak olyan szervezetek, amik szerint ez a hagyományos családmodell végét jelentheti, mások a nem várt tudományos következményektől tartanak, úgyhogy egyelőre nagy a vita az elmélet körül. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt