Simicska Louis nem örült Sesztáknak

politika
2014 június 05., 08:13
comments 25

Utánament a Figyelő, hogy kicsoda Seszták Miklós, aki az új Németh Lászlóné lesz a fejlesztési minisztérium élén. És mekkorát taktikázott Orbán a szinte ismeretlen KDNP-s kinevezésével.

Sesztákról magáról az derült ki, hogy egy dörzsölt kisvárdai ügyvéd, aki már a jogi egyetemen is inkább sefteléssel, mint a tanulással foglalkozott. A kisvárdai jogász helyi üzletekkel kezdte, Ukrajnából hozatott be faházakat és a Kárpátaljáról áttelepülőknek gyártott sorozatban társasági szerződéseket.

És persze ott volt az a kevésbé rafinált szereplése, amikor kiderült, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség széles sávú körzethálózati fejlesztésére rámozduló, jól értesült cégek egyikében felügyelőbizottsági tag volt, miközben a parlament gazdasági és informatikai bizottságában is ott ült. Az ismert sztorihoz a Figyelő most annyit tett hozzá, hogy párttársai szerint a KDNP-n belül praktikusan nem is értették a vezetők a távközlési sztorit. Egyébként ahhoz képest, hogy a KDNP-ben alelnök is volt Seszták, még a minipárton belül sem játszott vezető szerepet.

Állítólag azzal szerzett szakmai elismertséget magának, hogy ő kapta meg a zűrzavaros felszámolói piac újrafelosztásának levezénylését, és ennek eleget is tett. Annyira elégedettek voltak vele, hogy államtitkárnak is felkérték, de nem vállalta. És az is tetszhetett benne Orbánnak, hogy sportvezetői szerepet is vállalt. A focitól ugyan távol áll, azért a Sakkszövetség elnöke.

Volt még az a videó, amiben ő is ott dalolgatott Orbán Viktor mellett a fehérvári huszárokról. Ez alapján úgy tűnik, hogy közeli kapcsolatban volt már korábban is a miniszterelnökkel, de a Figyelő szerint elképzelhető, hogy Pap Géza, a Czimeres Pálinkafőzde tulajdonosa, az Olajterv résztulajdonosa révén csatlakozhatott csak a kórushoz.

De mit akar Orbán Sesztáktól?

Több verziót is felvázol a Figyelő, a legvalószínűbb ezek közül az, hogy Németh Lászlóné után olyan embert akart helyzetbe hozni, aki nem függ annyira Simicska Lajostól, mint elődje, és azt akarja jelezni, hogy az irányítás még mindig az övé, nem a gazdasági hátországé.

Azért is tartották titokban Seszták kinevezését az utolsó pillanatig, hogy megóvják a jobboldali ellenszéltől. (A belső hatalmi harcok jele egyébént a reklámadó körüli csata is. Az L. Simon László által beterjesztett, a Simicska-Nyerges körnek kisebb veszteséget okozó tervet Lázár János nyíltan felkarolta, a jobbos médiabirodalom viszont napok óta szokatlanul élesen bírálja.) Azért azt ne gondoljuk, hogy Orbán elzárta Simicska pénzcsapját, a vasútépítés és a Paks maradt az érdekkörnél, az atomerőmű építésének felügyeletét Németh Lászlóné kapta meg. Az viszont majd csak most derül ki, hogy a Simicska-érdekkörbe sorolt figurákat elkezdik-e leváltani. A Figyelőnek egyébként szinte minden  megkérdezet azt mondta: Lajos és Zsolt nem örült Seszták kinevezésének. Én a cikkből tudtam meg, hogy Simicskát a pártban nem Szörnyeteg Lajosnak vagy az Ember, akinek nem mondjuk ki a nevét hívják, hanem Louis-nak.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.