Obama és Putyin beszélgettek egy jó negyedórát

külföld
2014 június 06., 16:17
comments 98

Az amerikai és az orosz elnök rövid, nem hivatalos találkozót tartott pénteken, a normandiai partraszállás 70. évfordulóján rendezett ünnepségen adott ebéd alkalmából

- jelentette be a francia elnöki hivatal.

photo_camera AFP PHOTO / CHRISTOPHE ENA

A Fehér Ház egyik illetékese megerősítette a hírt, és elmondta, Barack Obama és Vlagyimir Putyin találkozója 10-15 percig tartott. Ez volt az első személyes találkozójuk az ukrajnai válság kitörése óta, de ez sem hivatalos kétoldalú megbeszélés volt - mondta Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó.

A két politikus láthatóan szándékosan kerülte egymást, amikor egy szabadtéri csoportkép készült a vendégekről, de az ebéd helyszínén, a benouville-i kastélyon belül időt szakítottak a beszélgetésre.

"Függetlenül attól, hogy nem volt hivatalos találkozó, a két államfő lehetőséget kapott arra, hogy eszmecserét folytasson az ukrán helyzetről, akárcsak az ország keleti részének a válságáról. Putyin és Obama állást foglalt az erőszak és a katonai akciók mielőbbi mérséklése mellett" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára.
Rhodes később azt mondta: Obama azt kérte Putyintól, hogy

ragadja meg az alkalmat a feszültség enyhítésére,

miután találkozott Petro Porosenko megválasztott ukrán elnökkel.

"Obama elnök világosan az értésére adta, hogy a feszültség akkor enyhülhet, ha Oroszország elismeri Porosenkót Ukrajna törvényes vezetőjének, beszünteti a szeparatisták támogatását Kelet-Ukrajnában, és leállítja fegyverek és hadianyagok átáramlását a határon" - mondta Rhodes. (MTI/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.