Az irtás és a lélektani hadviselés is megindult a pockok ellen

Pár napja írtunk arról, hogy ideiglenesen engedélyezi a Redentin rágcsálóirtó használatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert a mezei pockok túlszaporodtak, és veszélyeztetik az őszi kalászos gabonákat.

Az irtás is elkezdődött lassan, de mellé a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) vezetői a sajtóban üzengetnek a pockoknak, hogy semmi jóra nem számíthatnak.

A GOSZ elnöke, Vancsura József szerint a gazdák jelentős bevételkiesést szenvedhetnek erre, erre a típusú (pocok)kárra pedig biztosításuk sincsen. Pedig a GOSZ már korábban jelezte, hogy az enyhe tél után pocokínvázíróra lehet majd számítani.

Magyarországon három, mezei pocok elleni rágcsálóirtó készítménynek van állandó engedélye, az Arvalin LR-nek, a Polytanolnak és a Delunak. A Redentin 75 RB-t csak szükséghelyzeti engedély birtokában lehet használni.

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hatóság (Nébih) az ország déli megyéiben és középső területein május 30.- július 31. között engedélyezte a szer használatát a kalászosok és a repce védelmére, és jelezték, hogy ha a rágcsáló tovább szaporodik a lucernásokban, akkor az engedélyt módosítják. A Redentin 75 RB használatához termelői regisztráció szükséges a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságain.

A mezei pocok egy nyugat-európai példánya (Matt Cardy/Getty Images)

Jordán László, a Nébih elnökhelyettese elmondta azt is, hogy most először adták ki az engedélyt a méreg kiszórására légi úton.

Viszont fontos tudni, hogy a szer veszélyt jelenthet például a vadnyulakra, ezért a védekezés e formáját választó gazdáknak gondoskodniuk kell a vadak elriasztásáról.

Sok megyében nagyon rossz a pocokhelyzet, az MTI részletesen áttekintette a helyzetet:

  • Tolna megyében eddig 500 hektáron kértek engedélyt a termelők a mezei pockok irtására. Az ottani érintett területeken száz négyzetméterenként 15-20 lakott járatot észleltek, itt becslések szerint 25-60 százalékos terméskiesés várható.
  • Az irtáshoz szükséges készítményt a termelőnek kell megvennie, az engedélyezett mennyiség hektáronként 20-40 kilogramm. A legmagasabb engedélyezett dózis használata esetén az irtás egy hektáron mintegy 16 ezer forintba kerül.
  • Katasztrofálisnak nevezte Baranya mintegy 3-5 ezer hektárnyi területén a mezei pockok által okozott pusztítást a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatója, aki nem emlékszik arra, hogy a rágcsáló ekkora kárt okozott volna 35 éves pályafutása alatt. Kurucz Sándor elmondta azt is, hogy a 100 négyzetméterenként két lakott járat esetén már ajánlott a védekezés, de Bóly, Kislippó, Beremend térségében nem ritka a 35-40 lakott járat sem, így nem csoda, hogy ott egyes helyeken úgy néz ki a termés, mintha már arattak volna.
  • Kitért arra, hogy a mezei pocok ebben a térségben amúgy is jól érzi magát, folyamatosan védekezni kell ellene, ám ez az idén kevés volt a szaporulat megállításához. Az elmúlt napokban már 3500 hektár vegyszeres kezelésére adtak be engedélykérelmet.
  • Békés megyében a kártevők 50-70 hektáros egybefüggő területeket taroltak le. A védekezésre engedélyezett 100 tonna Redentin 75 RB két nap alatt elfogyott, ezért újabb kétszáz tonnára adtak be engedélykérelmet. 
  • Hódi László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója elmondta, hogy a megyében sok a rágcsáló a Békéssel közös határszakaszon, valamint a Maros völgyében, míg a Duna-Tisza közi homokos talajú területeken jobb a helyzet. Az erősen fertőzött gócokban jelentős a kár, egyes területeken a teljes termés odaveszett - tette hozzá.
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye minden térségében sok a pocok, de tarrágás egyelőre csak kisebb táblarészeken figyelhető meg, de a növényvédelmi beavatkozás nélkül néhány nap alatt nagyságrendekkel nőhet a veszteség. A megyében legutóbb az 1960-as évek derekán szaporodott el ilyen mértékben a kártevő. 
  • Bács-Kiskunban a pockok jobbára a megye nyugati, Duna-menti részén, illetve a déli területeken szaporodtak el, a megyei kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságához eddig mindössze három termelői megkeresés érkezett -
  • Zalában a tömeges előfordulás ellenére sem okozott jelentős gazdasági károkat a pocok, mert a szükséges védekezést az érzékeny és erősen fertőzött területeken elvégezték. 
  • Vas, Somogy, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében nincs jele pocokinváziónak, és egyelőre Fejér megyében sem volt szükség különleges intézkedésekre.