Másnapos vagy a tegnapi buli után? A tudomány tudja az okát.

TUDOMÁNY
2014 június 07., 09:30

Másnaposságot, vagy orvosi szaknevén veisalgiát már valószínűleg mindenki tapasztalt. Lehet, hogy most is épp tapasztalod. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy miért másnapos valaki, és hogy mit lehet ellene tenni.

A másnaposság azután jön, hogy alkoholt iszunk.

Ebben az általunk megkérdezett toxikológus szakértő, Prof. Dr. med. habil. dr. techn. Dési Illés PhD, DSc is megerősített bennünket:

"Az alkohol legnagyobb része teljesen lebomlik. A bomlás szabja meg az egész folyamat gyorsaságát: óránként, függetlenül a vérbeli koncentrációtól nagyjából 7,0 g, azaz óránként 0,08-0,1 g/kg. bomlik le. A vérben is egyenletesen óránként 0,01-0,02%-kal csökken."

A másnaposság érzése ilyenkor, a véralkoholszint csökkenése közben alakul ki. Furcsamód a legdurvább tüneteket akkor produkáljuk, mikor a véralkoholszintünk eléri a nullát.

A másnaposság tünetei általában a memóriás és a pszichomotoros képességek romlása, hangulatromlás és szorongás, fejfájás, álmosság, szájszárazság, szédülés, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasmenés, izzadás és arcpirosodás.

forrás: tumblr.com
photo_camera forrás: tumblr.com

A lista végtelen, de a lényeg: a másnaposságtól rohadt szarul érzed magad.

Arról viszont, hogy honnan származnak ezek a tünetek, viszonylag keveset tudni. Ahhoz képest, hogy mennyi ember szenvedi végig a napot egy-egy bulika után, és hogy ez mennyire nem segíti elő a tőke termelését, nagyon kevés tudományos cikk foglalkozik a másnaposság jelenségével és okaival. Egy kutatás 4700 alkohollal foglalkozó cikkből csupán 108-at talált, ami a másnapossággal volt kapcsolatos.

Igazából az is kérdéses, hogy mi a másnaposság. Az alkohol mennyisége mellett ugyanis sok más tényező is közrejátszik a tünetek megjelenésében és erősségük mértékében, azok pedig akár 24 órán túl is fennállhatnak, akkor is, mikor már az összes alkohol rég kiürült a szervezetünkből.

forrás: tumblr.com
photo_camera forrás: tumblr.com

Pár ötlet arra, mi okozhatja a másnapot:

  • Megvonás: hasonlóan a többi drog elvonási tüneteihez. Ez okozhatja például a remegést és az izzadást.
  • Hipoglikémia: vagy más néven alacsony vércukorszint. Mivel a máj épp az alkohol lebontásával van elfoglalva, nem tud glükózt termelni. Glükóz hiányában pedig az agy nem funkcionál rendesen.
  • Alvászavar: az alkohol nem csak álmossá tesz, de az alvás fázisait is megzavarja, így reggel nem leszünk kipihentek.
  • Dehidratáció: az alkohol vízhajtó hatása kiszáradást okoz, ami az egyértelmű szájszárazság és szomjúság mellett elég rossz közérzetet eredményez.
  • Acetaldehid: általában a középiskolákban ezt tanítják. A máj egy alkohol dehidrogenáz nevű enzimet termel, ami az alkoholt acetaldehiddé alakítja. Az acetaldehid pedig sokkal mérgezőbb mint maga az alkohol.
  • Gyulladás: aminek az az eredménye, hogy a fehérvérsejtjeink citokinnel árasztják el a vérünket. A citokin molekulák pedig azt a letargiát okozzák, ami ágyban tart és nyugton, mikor influenzásak vagyunk. Ez a központi idegrendszer és az immunrendszer szorosabb kapcsolatáról szóló kutatásokat is alátámasztja.
  • Nikotin: mert a legtöbb emberből alkohol hatására bújik elő a zugcigis. A máj a nikotin miatt gyorsabban alakítja át az alkoholt, de kevesebbet szív fel belőle a szervezet, így a dohányosoknak többet kell inni, hogy berúgva érezzék magukat. Ez pedig több acetaldehidet eredményez.

Van azonban ezek mellett egy másik ok is, ami miatt borzalmasan érezzük magunkat reggel, ez pedig

az alkohol mellett a piákban található összes többi mérgező anyag.

Az alkoholos üdcsik ugyanis az alkoholon kívül más mérgező anyagokat is tartalmaznak. Ezek általában arra vannak, hogy ízesítsék és színezzék az italokat, de a különböző házi pálinkák ezek nélkül is jó sok szart tartalmaznak.

"Minél olcsóbb és rosszabb minőségű egy ital, annál több toxikus mellékanyagot tartalmaz, amelyek még rátesznek az alkohol hatására"

- erősíti meg Dési Professzor úr.

A másnapossággal kapcsolatos laboratóriumi kísérleteknél az alanyoknak épp ezért tiszta alkoholt kevernek narancslébe, a kocsmákban viszont sajnos nincs ilyen opció.

Nagyjából igaz tehát, hogy minél jobb minőségű és minél átlátszóbb egy ital, annál kevesebb mérgező anyagot tartalmaz, tehát annál kevésbé leszünk tőle másnaposak.

A vodka például elég tiszta
photo_camera A vodka például elég tiszta // forrás: tumblr.com

Olyan dolgok is számítanak mint a nem vagy a gének. Például mind a nőknek, mind az ázsiai férfiak nagy százalékának kevésbé hatékony dehidrogenáz enzimjei vannak, így a májuk kevésbé sikeresen bontja le az alkoholt. A nem akkor is számít a másnaposságnál, mikor megkérdezi tőlünk a pultos, kérünk-e még egy sört.

A rendszeres alkoholfogyasztás viszont a másnaposságnál több bajt is okoz.

"A szervezet gyakran hozzászokik, de lassanként idült mérgezés alakul ki: anyagcserezavar, a vérerek és az idegrendszer károsodnak, a gyomor, a bélhurut, a máj és a vese súlyos károsodása miatt májzsugor is előfordul. Emellett arterioszklerózis (érelmeszesedés), agyvérzés léphet fel, férfiaknál impotenciát, nőknél vetélést okoz, a látóideg is károsodik."

- mondja Dr. Dési.

forrás: tumblr.com
photo_camera forrás: tumblr.com

És ezek csak a másnaposság fiziológiai magyarázatai. Ezeken kívül még mindig ott van a paranoia, a depresszió, az önutálat, a félelem a jövőtől - azok a dolgok, amiket Kingsley Amis angol író elmésen metafizikai másnapnak nevezett.

A másnaposság kezelésére végtelen plusz egy ötletet kitaláltak már, tudományosan azonban keveset igazoltak eddig.

Egy kutatás például 296 cikket vizsgálva csak nyolcat talált, amiben a kísérlet - amivel a másnaposság elleni csodaszer hitelességét akarták alátámasztani - randomizált volt, kontrollált és megfelelt a kritériumoknak. Néhány dologra persze már találtak magyarázatokat, az evés például elvonja a test figyelmét az alkohol lebontásáról és a kaja lebontására összpontosítja azt, és valószínűleg a kutyaharapás szőrivel is hasonlóan működik. Ezek a módszerek viszont csak átmeneti segítséget nyújtanak, a végeredmény csak rosszabb lesz. Az biztos, hogy a vízfogyasztás segít a dehidratáció leküzdésében. Tuti módszer viszont nincs.

forrás: tumblr.com
photo_camera forrás: tumblr.com

Összefoglalva tehát, ha nem akarunk másnaposak lenni, legyünk fehér férfiak és igyunk tiszta alkoholt vízzel felöntve egy nemdohányzó szobában, ahol nincs internet, nem lát senki, hangszigetelve van és várjuk meg ébren, míg kijózanodunk.

Vagy ne igyunk alkoholt egyáltalán.

Vannak más drogok is.

Források és okosságok: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.