Véget ért a leghosszabb szomáliai túszdráma

Tbg
külföld
2014 június 07., 14:24

Tizenegy tengerésznek sikerült megszökni, akik több mint három évig voltak a Szomália parjainál tevékenykedő kalózok foglyai.

photo_camera Kalózok anyahajóját fogják el Szomália partjaitól nem messze nemzetközi erők egy korábbi akcióban. (AFP)

A több nemzetiségű fogolyból álló csapat - 3 év és 7 hónap raboskodás után - felfeszített egy ablakot, és elrohant a kalózok elől egy közeli faluba, ahol kormánypárti milícia várt rájuk, és adta át őket a polgárháború sújtotta ország kalózellenes hatóságának.

A tengerészek rengeteg súlyt vesztettek, és kínozták is őket. Többször arra kényszerítették őket, hogy pénzt szerezzenek családjaiktól, amiért szabadon engedik őket, ám ez sosem történt meg.

A tengerészek egy része iráni volt, akik még 2010-ben estek a kalózok fogságába, amikor egy Mogadisutól nem messze egy iráni teherhajót elfoglaltak.

Mivel azonban az iráni cégnek nem volt biztosítása, nem tudott fizetni a legénységért. Az iráni tengerészek mellet Sri Lanka-iak, bangladesiek és indiaiak is voltak. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.