Az ukrán elnök tűzszünetet hirdet Kelet-Ukrajnában

háború
2014 június 08., 20:01
comments 8

A hivatalába a hét végén beiktatott államfő, Petro Porosenko Kijevben kijelentette, hogy a jövő héten tűzszünetet kell életbe léptetni Kelet-Ukrajnában. Porosenko azután nyilatkozott, hogy ülést tartott az a három oldalú, ún. összekötő csoport, ami a tegnap javasolt béketerv megvalósításának részleteit dolgozza ki. A csoport tagjai:

  • Mihail Zurabov, Oroszország ukrajnai nagykövete
  • Pavel Klimkin, Ukrajna németországi misszióvezetője
  • Heidi Tagliavini, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) speciális képviselője

Porosenko közölte, hogy a feleknek azoknak a megállapodásoknak a végrehajtásán kell dolgozniuk, amiket Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel tartott normandiai találkozókon értek el pénteken. Az állami vezetők a második világháborús nyugati front megnyitásának, a szövetségesek normandiai partraszállásának 70. évfordulóján tartott megemlékezés alatt folytattak megbeszélést az ukrán válság rendezéséről.

Az ukrán elnök azt mondta:

„Minden nap, amikor emberek halnak meg, minden nap, amikor az ukránok ilyen nagy árat fizetnek elfogadhatatlan nekem. Ezért elsősorban helyre kell állítani az ukrán államhatár működését, hogy garantáljuk Ukrajna minden Donyec-medencében élő állampolgárának a biztonságát, függetlenül attól, milyen a politikai szimpátiája.”

Petro Porosenko azt javasolta, hogy az összekötő csoport minden nap ülésezzen, és dolgozza ki a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezésének tervét.

A májusban egyoldalúan kikiáltott ún. donyecki népköztársaság vezetése máris reagált a kijevi bejelentésre, és közölte, hogy nem hisz Ukrajna államfőjének. Andrij Purgin, a szakadárok által választott kormányfő-helyettes kétli, hogy Petro Porosenko a héten visszavonná a kelet-ukrajnai térségből az ukrán hadsereget. Azt mondta, hogy Szlovjanszkot az éjszaka is lőtték és jelenleg is harcok folynak Kramatorszkban. Azt is elmondta, hogy Donyeckben folytatják a mozgósítást. (MTI, France 24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.