Meglepő országban legalizálnák a füvet

Jamaicában többé nem kell majd rács mögé mennie annak, aki elszív egy jointot. Merthogy eddig a törvény szerint ezt kellett volna tennie.

Ha már annyi turista zarándokol el Jamaicára, hogy jól betépjen, szinte mindenki azt hiszi, hogy a könnyen beszerezhető gandzsa, ahogy a helyiek a marihuánát hívják, legális a szigeten. De eddig nem volt az. Most viszont Colorado, Washington és Uruguay mintájára itt is felvetették, hogy legyen végre legálisan, amit amúgy is mindenki úgy űz, mintha az lenne: a füvezés.

Egy áprilisi konferencián aktivisták és külföldi előadók magyarázták Jamaicán, hogy a marihuánatermesztés jó a gazdaságnak és a társadalomnak. Ha már úgyis egyre több helyen legálissá vált, és Bob Marley-nak hála amúgy is mindenkinek a fű ugrik be először Jamaicáról, Angela Brown Burke, Kingston polgármestere és parlamenti szenátor szerint eljött az ideje annak, hogy az ország hasznot húzzon a marihuánatermesztésből. Egy az ügyben felelős képviselő azt mondta, hogy még az idén dekriminalizálják a füvet.

Most kb. 15 000 hektáron termesztenek, így Jamaica az USA és a karibi térség legnagyobb beszállítója. A legalizációtól a gazdaság és a turizmus fellendülését várják, egyesek viszont féltik a nemzetet a drog káros hatásaitól. A helyi szállodások szerint viszont most jöhet el az aranykor. (USA Today)