Megváltoztatta a Fidesz az önkormányzati választási rendszert is

parlament
2014 június 10., 16:55
comments 57

Miután az előző ciklusban átalakították az országgyűlési választás rendszerét, ma elfogadta a parlament fideszes többsége az önkormányzati választási rendszer módosítását is. A Fidesz-KDNP előterjesztését 133 igen szavazattal, 53 nem ellenében hagyta jóvá a Ház.

Ennek alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, aminek ezentúl a főpolgármester mellett 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz tagja. A listáról a kerületek lakosságszáma alapján súlyozva osztják ki a mandátumokat.

Újdonság, hogy a Fővárosi Közgyűlésben bevezetik a kettős többség elvét. Ez azt jelenti, hogy egy döntéskor az egyszerű többség mellett legalább annyi kerületi polgármester igen szavazata is kell majd, amennyien Budapest összlakosságának minimum a felét (plusz egy embert) képviselik.

Változtattak az ajánláson is, a nagyvárosokban könnyebb lesz polgármester-jelöltté válni. Emellett enyhítettek az összeférhetetlenségi szabályokon: az egészségügyben, a köznevelésben és a szociális, gyermekjóléti meg gyermekvédelmi intézményekben dolgozók mégis lehetnek majd önkormányzati képviselők és kistelepülési polgármesterek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.