Megváltoztatta a Fidesz az önkormányzati választási rendszert is

Miután az előző ciklusban átalakították az országgyűlési választás rendszerét, ma elfogadta a parlament fideszes többsége az önkormányzati választási rendszer módosítását is. A Fidesz-KDNP előterjesztését 133 igen szavazattal, 53 nem ellenében hagyta jóvá a Ház.

Ennek alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, aminek ezentúl a főpolgármester mellett 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz tagja. A listáról a kerületek lakosságszáma alapján súlyozva osztják ki a mandátumokat.

Újdonság, hogy a Fővárosi Közgyűlésben bevezetik a kettős többség elvét. Ez azt jelenti, hogy egy döntéskor az egyszerű többség mellett legalább annyi kerületi polgármester igen szavazata is kell majd, amennyien Budapest összlakosságának minimum a felét (plusz egy embert) képviselik.

Változtattak az ajánláson is, a nagyvárosokban könnyebb lesz polgármester-jelöltté válni. Emellett enyhítettek az összeférhetetlenségi szabályokon: az egészségügyben, a köznevelésben és a szociális, gyermekjóléti meg gyermekvédelmi intézményekben dolgozók mégis lehetnek majd önkormányzati képviselők és kistelepülési polgármesterek. (MTI)