Behúzná az állam a BKV-t?

Népszabadság információi szerint átvenné az állam a fővárostól a BKV üzemeltetését, hogy ez még megtörténik-e az őszi önkormányzati választások előtt az bizonytalan. Az átvételre állítólag több forgatókönyv létezik:

  • A buszágazatot választanák le a fővárosról, és olvasztanák egybe Volánbusszal. A kötött pályás eszközökre új cég jönne létre, míg a HÉV-et a MÁV kapná meg. A trolik helyzete nem tisztázott. 
  • Az egész céget átvenné az állam, ahogy van. Így úrá lehetne lenni az 58,5 milliárdos banki adósságon.

Állítólag az első verzióra hajlanak a döntéshozók, mert ezzel szinergiákat építenének le, azzal is spórolva. A BKV már 2012 óta kész a darabolásra, átvételre, csak egy szétválási vagyonmérleg és a Fővárosi Közgyűlés határozata szükséges, hogy szétváljanak az üzemágak.

Ha megtörténne az államosítás, akkor a BKK-nak is vége lenne, csak jelentősen csökkentett létszámmal és feladattal működne tovább. Vitézy Dávid a Fejlesztési Minisztériumba ejtőernyőzne.  (Nol.hu)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.