OÉTI: Jobb a kaja a menzán, a gyerekek háromnegyede megeszi

Hatalmas menzavizsgáálatot tartott tavaly az ÁNTSZ, az OÉTI, az Országos Tisztifőorvosi hivatal és mindenféle népegészségügyi szakigazgatási szerv. Mostanra, elkészült a jelentés, miszerint

"több szempontból javult az iskolai közétkeztetés minősége az elmúlt években".

Sajnos több szempontból meg nem, de lássuk sorban!

Pozitívumok:

  • az iskolákban megjelentek a teljes kiőrlésű pékáruk
  • a főzés során új nyersanyagokat is használnak
  • többször kerül friss zöldség, gyümölcs az asztalra
  • a diétás étkeztetést már az iskolák kétharmadában meg tudják oldani
  • a gyerekek a kitálalt ebéd háromnegyedét megették
  • a gyerekek többségének ízlettek az egészséges ételek, sikerült megkedveltetni az új ízeket

Negatívumok:

  • az ételek sótartalma még mindig jelentősen meghaladja az ajánlott értéket
  • tejből és tejtermékből pedig a szükségesnél kevesebbet kapnak a gyerekek
  • vannak olyan iskolák, ahol nem biztosított a napi háromszori étkezés
  • sok helyen nincs elég idő megenni az ebédet, volt, ahol csak 10-15 perc jut rá
  • a húskészítményeknél a rosszabb minőségű és magasabb zsírtartalmú felvágottak felhasználása dominál
  • a főzőkonyhák több mint négyötöde pedig együtt használt ételízesítőt és sót

(MTI)