Megmutatom, miért kéne érdekelje, hogy mi történik Irakban

2014 június 13., péntek 11:44
59

Az al-Kaidából szélsőségessége miatt kizárt terrorcsoport, az ISIS pár száz fegyveressel teljes iraki tartományokat hajt az uralma alá és már Bagdad felé közelít. Mindez olyan távolinak tűnik, ráadásul az elmúlt tíz évben is folyton lőttek, nem? Miért volna ez most érdekesebb a számunkra, hogyan hathat az életünkre.

Mutatok két térképet:

ABM/JFS K.TIAN/A.BOMMENEL / AFP

Itt azt láthatja hogy melyik iraki tartományokat ellenőrzi részben vagy egészben az ISIS (amit a térképen a másik, angol sajtóban használt rövidítéssel, az ISIL-lel jelölnek).

Securing America's Future Energy

Itt pedig az, hogy hol vannak jelentős iraki olajipari létesítmények, és ezek közül melyikeket foglalta el, vagy támadta meg az elmúlt napokban a terrorcsoport.

Az iraki háború után nagyon lassan indult be újra az olajtermelés Irakban, de 2014-re elérte a napi 3,3 millió hordót, ami a világtermelés 4 százaléka. Most, hogy Irak északi és középső részén szinte minden olajmező az iszlámisták kezére került, ez jelentősen visszaeshet. Ha pedig esik a termelés, nőnek az árak, és magának is drágább lesz a benzin és a dízel. (Via Vox)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt