Megmutatom, miért kéne érdekelje, hogy mi történik Irakban

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az al-Kaidából szélsőségessége miatt kizárt terrorcsoport, az ISIS pár száz fegyveressel teljes iraki tartományokat hajt az uralma alá és már Bagdad felé közelít. Mindez olyan távolinak tűnik, ráadásul az elmúlt tíz évben is folyton lőttek, nem? Miért volna ez most érdekesebb a számunkra, hogyan hathat az életünkre.

Mutatok két térképet:

ABM/JFS K.TIAN/A.BOMMENEL / AFP

Itt azt láthatja hogy melyik iraki tartományokat ellenőrzi részben vagy egészben az ISIS (amit a térképen a másik, angol sajtóban használt rövidítéssel, az ISIL-lel jelölnek).

Securing America's Future Energy

Itt pedig az, hogy hol vannak jelentős iraki olajipari létesítmények, és ezek közül melyikeket foglalta el, vagy támadta meg az elmúlt napokban a terrorcsoport.

Az iraki háború után nagyon lassan indult be újra az olajtermelés Irakban, de 2014-re elérte a napi 3,3 millió hordót, ami a világtermelés 4 százaléka. Most, hogy Irak északi és középső részén szinte minden olajmező az iszlámisták kezére került, ez jelentősen visszaeshet. Ha pedig esik a termelés, nőnek az árak, és magának is drágább lesz a benzin és a dízel. (Via Vox)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.