A villámok a szélenergia legnagyobb ellenségei

környezetvédelem
2014 június 15., 18:02
comments 13

Dakotai viharvadászok szúrtak ki egy megrongálódott szélturbinát az Egyesült Államokban. A turbinával villámcsapás végzett. És ez egyáltalán nem ritka, korábbi elemzések szerint is a villámlások okozzák messze a legtöbb nem tervezett leállást a szélerőművek számára.

Az óriási, égbe meredő fémoszlopok természetesen vonzzák a villámokat, ezen kívül pedig éppen ott jó sok a szél, ahol gyakrabban fordulnak is elő viharok.

Viszont az égi nehézségek ellenére is folyamatosan növekszik a szélerőmű-lefedettség az Egyesült Államokban és Európa szerte, úgyhogy csak bízni lehet abban, hogy az iparág terjedésével egyre jobb megoldások fognak születni a villámok elhárítására.

Ezen a videón pedig brit viharvadászok felvétele látható, ahogy Angliában csap le turbinákra a villám:

(via Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.