Fociláz: mindent a férfiakért?

egyenlőség
2014 június 15., 05:10

VB-lázban ég a világ! A szurkolókat célozzák a híroldalak, a hirdetők, a műsorok, az újságok. Esélylatolgatás, tippjáték, hírcunami. Van itt minden, mi szem szájnak ingere. A célközönség? Most rávágtad, hogy a futballrajongók, mi? Tévedsz. A célközönség nekünk úgy tűnik: a férfi rajongók.

Vannak nők, akiket érdekel a foci. Látjuk is, hogy ott vannak a stadionokban. Kimennek szurkolni, a kedvenc csapatuk színeivel a ruhájukon, az arcukon. Igen ám, de hol is látjuk ezeket a szurkolókat? Leginkább a legszexibb nő szavazáson, amit szinte kötelező jelleggel minden nap megkapunk. Nesze neked, ha nő vagy, te nem a célközönség vagy, hanem néznivaló dögös csaj. Vedd fel a feszes pólót és a forrónadrágot, ha meccsre mész, mosolyogj, hogy a fiúk örüljenek. Mert az egyszeri focirajongó sokak szerint nem lehet más, csak férfi, (esetleg: Férfi) annak meg a dögös csaj (látványa) kell, meg egy jó hideg sör, és elvan hetekig.

Nem ismerünk pontos statisztikát arról a foci kupák lelkes követői között milyen a nemek aránya, de azt gyanítjuk, jóval több gyerek és nő nézi estéről estére ezeket a meccseket, mint ahogy az a hirdetők és a feltételezett férfi rajongókat kiszolgáló egyéb vállalkozók gondolják. Nekünk eléggé úgy tűnik, hogy a világbajnokság Magyarországon nem annyira tömegek figyelmét lekötő sportesemény és családi szórakozás, hanem sokkal inkább a tahó szexizmus ünnepe. Kár.

Az interneten terjedő viccesnek szánt bejegyzések közölték jó előre, hogy a vb alatt a nők tegyék a pofájukat alapállásba, soha nem érthetnek jobban a focihoz, mint az, aki pöccsel született. A férfiak mind egyformák, és a nők is. Előbbiek szeretik és értik a focit, az utóbbiak meg nem. Ilyen egyszerű az élet. Így gondolkodhatnak a reklámosok is: a férfiak egész évben dolgoznak, most itt az ő idejük, hadd sörözzenek meccsnézés közben, nekik ennyi pont elég most néhány hétig a boldogsághoz.

A nők? A nők amúgy sem csinálnak olyan komoly és férfierőt igénylő dolgokat, mint a hentesbárd kezelése, vagy egy villanykörte cseréje, a foci meg úgyis is untatja őket. Maradjanak csak a miniruháikban szépek, kedvesek és szexik, a teremtés koronái pedig sört kortyolva lazíthatnak a kemény munka után. Megérdemlik. Mindent a férfiakért. Ja, hogy egyébként nők is isznak sört, sőt kifejezetten nekik is találtak ki jónéhány terméket? Az most nem olyan fontos. Foci+sör=pasimóka, a csajok jobb ha tudják, hol a helyük.

Aki férfi létére nem szereti a focit, az jobb, ha be se vallja. A meccseket néző nők meg nyilván mind csak péniszirigységből drukkolnak, vagy a jó pasikat akarják stírölni. Esetleg a furfangosabb fehérnép ilyen trükkökkel akar bevágódni a pasiknál, hogy megtanulja, ki kicsoda, meg néhány szabályt. Hiszen megtudhattuk nemrég, hogy a férfisportok komoly viadalok, az élet-halál küzdelem metaforái, a női sportok pedig csak akkor érdekesek, ha a lányok feszes kis dresszekben vonulnak, hogy az alapértelmezetten hímnemű sportrajongók révülten bámulhassák a feszes ciciket, popsikat. Sportteljesítmény, versengés, stratégia, esélylatolgatás? Ugyan, ne vicceljünk hölgyeim!

A nők és a foci akárhogy is kerül egy mondatba, ha nem arról szól, hogy a csajokat kell mustrálni, mindenképp röhejes - halljuk. Még hogy nő eddzen férfiakat, vagy hogy nők szurkoljanak... kérem, hagyjuk ezt már, nem kell ide is az emancipáció… Legyetek csak szexi focistafeleségek, szép karrier az is. Épp csak azt nem mondják, hogy kiszorítják a férfidrukkereket a lelátókról ezek a kis magakellető libák. Mondjuk lehet, hogy csak azért, mert nézegetni jól esik őket, ha már odamerészkedtek. Aki meg nem elég szexi, jobb ha nem akar részt venni a szurkolásban.

Így történik az, hogy a világbajnokságot követő lányok és nők nagy része a fent taglalt, sajnos nem csupán a képzeletünk szülte megnyilvánulások, reklámok és burkolt üzenetek hatására vagy szolidan feszeng, morog magában, esetleg felháborodott leveleket fogalmaz, mert megalázva és kirekesztve érzi magát. Ő talán nem „igazi” szurkoló?.

Ha sokat izélgetik, az is lehet, hogy hagyja az egészet a fenébe. Nem éri meg neki kiutáltnak lenni. Jó lenne, ha nem lenne oka így érezni egyetlen sportrajongó lánynak vagy nőnek sem. A világbajnokság minden fociőrült ünnepe. Igen, a nőké is!

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.