Tényleg Áder János vendége lesz a türkmén diktátor

Szerdától kétnapos hivatalos látogatást tesz Magyarországon Gurbanguly Berdimukhammedow, Türkmenisztán elnöke

- közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn az MTI-vel.

A Boldogság Palotájának avatási ünnepsége 2011-ben. Fotó: AFP

Ebből kiderült, hogy Áder János köztársasági elnök szerda délelőtt fogadja türkmén kollégáját a Sándor-palotában, a két államfő megbeszélést folytat, majd sajtónyilatkozatot tesz.

Délután pedig Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével találkozik Gurbanguly Berdimukhammedow a Parlamentben. Végül a türkmén államfő csütörtök reggel megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy van-e gyilkosságért elítélt türkmén fogoly magyar börtönben.

Türkmenisztán minden emberi jogi szervezet felmérése szerint a világ egyik legsötétebb diktatúrája. Az országban üldözik az ellenzéki megnyilvánulásokat, nincs sajtószabadság, van helyette személyi kultusz. Erről itt írtunk bővebben.

Türkmenisztán politikai vezetői közül legutóbb Berdi Matiyev első külügyminiszter-helyettes tett látogatást Budapesten idén februárban. A miniszterhelyettes Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára meghívására érkezett Magyarországra, hogy áttekintsék a kétoldalú kapcsolatokat, különös tekintettel a legfelső szintű politikai kapcsolatok fejlesztésének és a gazdasági-kereskedelmi együttműködésnek a lehetőségeire.

Németh Zsolt akkor elmondta türkmén partnerének, hogy a magyar álláspont szerint Türkmenisztán az Európai Unió energiabiztonsága szempontjából fontos szerepet játszhat, és Budapest figyelemmel kíséri az Európai Bizottság és a türkmén kormány tárgyalásait a transzkaszpi gázvezetékprojekt megvalósításáról.

Berdi Matiyev budapesti látogatása alkalmával gazdasági együttműködési megállapodást is aláírt Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkárral. Szijjártó Péter akkor azt mondta, a keleti nyitás stratégiájának egyik kulcsfontosságú területe a gazdasági kapcsolatok fejlesztése a közép-ázsiai térséggel. Meglátása szerint a magyar cégeknek jó lehetőségek kínálkoznak Türkmenisztánban.

Az elnyomó, sötét diktatúrával még Schmitt Pál kezdte meg a barátkozást, 2011-ben.

Itt pedig az látható, ahogy a türkmén elnök a tévében saját szerzeményű dalát adja elő megnyomorított népének. A gitár később a nemzeti múzeumba került.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.