Szennyvíztelep helyén épül a Nemzeti Kosárlabda Akadémia

sport
2014 június 17., 10:09
comments 14

Szuperoptimista MTI-riport következik a pécsi sajtótájékoztatóról.

A bontási munkálatokkal kezdődött meg a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia 1,9 milliárd forintos beruházása egy korábbi szennyvíztelep helyén.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere azt mondta, a Pécs déli városrészében legkésőbb jövő év végére készülhet el a Rátgéber László nevével jelzett intézmény. A 2014 utolsó negyedévében induló építkezések befejeztével „az első, 21. századi színvonalat képviselő hazai kosárlabda utánpótlásbázis jön létre”. Az épülő komplexum 1,9 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósul meg.

Egy új kosárlabdacsarnok épül három pályával és 400 ember befogadására alkalmas állandó lelátóval, plusz két bővíthető mobil lelátóval. Kiszolgáló-létesítményeket is kialakítanak, és új kollégiumi szálláshelyek is lesznek. Mint mondta:

„Reméljük, hogy a létesítménnyel Pécs a hazai kosársport fővárosává válhat, és a városban folyó utánpótlásképzéssel nagyot tud előrelépni a sportág a nemzetközi porondon is.”

Vígh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója azt mondta, a beruházás állami támogatása egy újabb példa arra, hogy a kabinet igyekszik mindent megtenni a mozgás, a tömeg-, látvány- és versenysportok népszerűsítéséért, infrastrukturális fejlesztéséért. Korábban soha nem volt a majdani pécsihez fogható kosaras létesítmény hazánkban, így mérföldkőnek számít a beruházás, ami új utat nyit a magyar kosárlabdasport előtt:

„A baranyai megyeszékhely lesz a sportág első magyarországi utánpótlásbázisa, de a kormány tervei szerint a sikeres indulást követően másutt is kialakítanak hasonló akadémiát, akadémiákat.”

A létesítményt üzemeltető NSK főigazgatója azt mondta, egyszerre 3 pályán folyhat majd az edzés az új központban, de jó időben szabadtéri pályákat is igénybe vehetnek a kosarasok. Az épületben szerinte a ma elérhető legmodernebb technológiák alkalmazásával gondoskodnak a világításról és a klimatizálásról, és a létesítmény fenntartása is gazdaságos lesz.

Rátgéber László, az új akadémia leendő vezetője azt mondta: az új munkacsarnok és kollégium létesítése nagyon fontos a hazai kosársport fejlesztése szempontjából. Annak a példája a beruházás, hogy a jelenlegi magyar kormány nem csak beszél a sport stratégiai ágazati szerepéről, hanem tesz is erőfeszítéseket a jobb feltételek megteremtéséért.

A Pécsett jelenleg is több helyszínen működő Rátgéber Akadémia három év alatt az ország egyik legnagyobb utánpótlásbázisává nőtte ki magát. Képzési rendszerén belül most 700 gyerek sportol, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége pedig hivatalos akadémiaként akkreditálta. Az intézmény programja három alappillérre épült: a tömegesítésre, a minőségre és a modern létesítményre.

Rátgéber László erről korábban elmondta: a létszám további jelentős növelése már nem szerepel a célok között, a jövőben elsősorban a kiválasztásra, a minőségre, a kiváló adottságokkal rendelkező gyerekek tehetséggondozására összpontosítanak. A jó és stabil munkához azonban elengedhetetlenné vált egy olyan létesítmény felépítése, amilyen a Nemzeti Kosárlabda Akadémia lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.