Napokon belül lekerülhetnek a YouTube-ról az Arctic Monkeys, a Franz Ferdinand és Adele klipjei

A YouTube be akar szállni az előfizetéses zeneszolgáltatásba, ezért szeretne bevezetni egy fizetős pillért a videómegosztón, ahol nem lennének reklámok, és internetkapcsolat nélkül is lehetne zenét hallgatni.

Ehhez viszont módosítani kell az oldal szerződési feltételeit, így a zenékhez és a klipekhez kapcsolódó jogokat birtokló kiadókkal kötött szerződéseket is.

A zeneipar 95 százalékát képviselő kiadókkal, köztük a három legnagyobbal, a Universallal, a Warnerrel és a Sonyval sikerült megegyezni, néhány kisebb, független kiadó viszont visszautasította az üzletet. Azt mondják, hogy a YouTube visszaél a piaci helyzetével és a kis kiadókat előnytelen üzletbe kényszeríti.

A Financial Times szerint a renitensek között van a brit Domino és az XL Recordings is. Előbbi szerződött előadója az Arctic Monkeys, a Franz Ferdinand, az Animal Collective, a Hot Chip és a Kills is, Adele, a White Stripes, a Horrors, M.I.A., a Prodigy és a Radiohead több albuma pedig az XL-nél jelent meg.

Ennek a klipnek például meg vannak számlálva a napjai:

A francia producerek többsége is tiltakozik, ők az Európai Bizottsághoz fordulnak, és kérik, hogy a Bizottság állapítsa meg, visszaél-e a Google által 2006-ban megvásárolt YouTube a piaci erőfölényével.

A YouTube egyik vezetője, Robert Kyncl erre azzal felelt, hogy bejelentette, aki nem írta alá az új szerződést, azoknak a videóit napokon belül blokkolni kezdi majd az oldal. Szerinte a független kiadók vádjai megalapozatlanok. A YouTube-ról származó bevételek már így is a zeneipar legjelentősebb forrásai között voltak, 1 milliárd dollárt kaptak a kiadók az eddigi szerződések szerint. Kyncl szerint ez az összeg hamarosan megduplázódik majd. (Via FT)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.