Németország kéri egy auschwitzi őr kiadatását az USA-tól

bűnügy
2014 június 18., 18:04
comments 62

A 89 éves Johann Breyer Philadelphiában él. Egy amerikai bíró azt mondta, több százezer zsidó férfi, nő és gyerek halálával kapcsolatban kérték a kiadatást.

A tájékoztatás szerint az amerikai hatóságok kedden otthonában őrizetbe vették, mondván, hogy az idős férfi az auschwitz-birkenaui és a buchenwaldi haláltáborban volt őr.

A bíró ma úgy döntött, hogy Breyer őrizetben marad, és a kiadatási kérelem ügyében augusztus 21-re tűzte ki a tárgyalást.

A nyugdíjas szerszámkészítő Csehszlovákiában született, és 17 évesen csatlakozott a Waffen SS-hez. 1952-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba.

Az 1990-es években felmerült, hogy kiutasítják, de az ügyvédei azzal érveltek, hogy amerikai állampolgár, mert édesanyja Philadelphiában született. Azt is felhozták a védelmére, hogy Breyert kényszerítették a belépésre az SS-be. Németország elfogatási parancsot adott ki ellene – közölte Timothy Rice bíró a philadelphiai körzeti bíróságon.

A New York Times azt írta, újabb bizonyítékok erősítették meg az ellene szóló vádakat. Háborús dokumentumokból kiderült, hogy az állításaival ellentétben szolgált őrként Auschwitzban. Az is kiderült, hogy őrként szolgált a hírhedt birkenaui altáborban, amit kizárólag a foglyok meggyilkolására használtak.

Breyer ügyvédjei ma a bíróság előtt azzal érveltek, hogy az ügyfelük nem elég egészséges ahhoz, hogy szövetségi fogházban tartsák, amíg az ügyében döntés születik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.