Pokolgéppel robbantották fel az ukrán gázvezetéket

Pokolgép okozta az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezetéken az ukrajnai Poltava megyében kedden bekövetkezett robbanást - közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

"Azt feltételezzük, hogy a robbanószerkezetet a csővezetéket tartó egyik betonelem alatt helyezték el, és két robbanás történt"

- ismertette Avakov szerdán a kormányülésre készített jelentését.

Az ukrán energetikai minisztérium kitervelt felforgató cselekménynek nevezte a robbantást, amelynek következtében mintegy tízmillió köbméter földgáz ment veszendőbe. A tárca szerdai közleménye szerint a terrorcselekmény célja az ukrán gázszállító rendszer és az Európai Unióba irányuló orosz gázszállítás ukrajnai útvonalának lejáratása volt.

Az oroszok mást mondanak

Az orosz fél szerint a robbanás oka a vezeték rossz állapota volt. Vitalij Markelov, a Gazprom vezérigazgató-helyettese a LifeNews orosz televízió kérdésére közölte, hogy a Gazprom nem folytat vizsgálatot az ügyben, minthogy a gázvezeték ukrán tulajdonban van.

Az orosz állami cég szerint Ukrajnában nem végezték el a vezeték teljes felújítását, így az egységes gázvezetékrendszer orosz szakaszához képest az ukrajnai rosszabb állapotban van. "Nem ez volt az egyetlen baleset az ukrán rendszeren".  (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.