Pokolgéppel robbantották fel az ukrán gázvezetéket

külföld
2014 június 18., 06:51
comments 10

Pokolgép okozta az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezetéken az ukrajnai Poltava megyében kedden bekövetkezett robbanást - közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

"Azt feltételezzük, hogy a robbanószerkezetet a csővezetéket tartó egyik betonelem alatt helyezték el, és két robbanás történt"

- ismertette Avakov szerdán a kormányülésre készített jelentését.

Az ukrán energetikai minisztérium kitervelt felforgató cselekménynek nevezte a robbantást, amelynek következtében mintegy tízmillió köbméter földgáz ment veszendőbe. A tárca szerdai közleménye szerint a terrorcselekmény célja az ukrán gázszállító rendszer és az Európai Unióba irányuló orosz gázszállítás ukrajnai útvonalának lejáratása volt.

Az oroszok mást mondanak

Az orosz fél szerint a robbanás oka a vezeték rossz állapota volt. Vitalij Markelov, a Gazprom vezérigazgató-helyettese a LifeNews orosz televízió kérdésére közölte, hogy a Gazprom nem folytat vizsgálatot az ügyben, minthogy a gázvezeték ukrán tulajdonban van.

Az orosz állami cég szerint Ukrajnában nem végezték el a vezeték teljes felújítását, így az egységes gázvezetékrendszer orosz szakaszához képest az ukrajnai rosszabb állapotban van. "Nem ez volt az egyetlen baleset az ukrán rendszeren".  (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.