Holnap felrobbantanak egy chilei hegycsúcsot!!!

Tbg
tudomány
2014 június 19., 09:32
photo_camera )

Egy háromezer méter magas chilei hegy tetejét fogják csütörtökön felrobbantani, hogy a helyére lehessen építeni a maga nemében egyedülálló, ą világűrből minden eddiginél többet látni képes új űrteleszkópot, az E-ELT-t (European-Extremely Large Telescope).

A teleszkóp legfontosabb része, a tükör egy fél focipályányi nagyságű, így nagyobb lesz a VLT-nél is (Very Large Telescope), ami ugyancsak itt, az Atacama sivatagban található. Azért itt építenek ilyen teleszkópokat, mert errefelé alig fordul elő felhő az égen.

Az E-ELT tíz év alatt fog felépülni, és 16-szor élesebb képet tud majd az űrről készíteni, mint a Föld körüli pályán keringő Hubble, 15-ször több fényt tud felfogni, mint bármelyik hasonló, optikai vetélytársa.

A kutatás egyik vezetője, Aprajita Verma a BBC-nek elmondta, ezzel a készülékkel az univerzum keletkezéséről is több információnk lesz, de az exobolygókat is lehet vele látni majd, atmoszférájukat vizsgálni stb.

A robbanást magyar idő szerint 18:30 és 20:30 között fogják végrehajtani, élőben itt közvetítik. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.