1600 egykori csillagos ház előtt emlékeznek a 70 évvel ezelőtti kényszerköltöztetésekre

történelem
2014 június 20., 07:20
comments 17

Június 21-én, szombaton lesz hetven éve, hogy Budapesten házak kapuja fölött sárga Dávid-csillagok jelentek meg. Ezek voltak azok a házak, amiket fővárosi zsidóknak jelöltek ki.

Budapest lakosságának mintegy 21 százaléka minősült zsidó származásúnak az 1941-es népszámlálás szerint, 187 000 zsidót és további 35 000 ún. kikeresztelkedett zsidót számoltak össze. Nekik ekkor már viselniük kellett a sárga csillagot, a június 16-i rendelet pedig 21-i határidővel írta elő a beköltözésüket a csillagos házakba. A közel 2000 épület az egész városban szétszórtan helyezkedett el, itt egy térkép, hogy hol voltak ezek a gettó felállításáig.

A Közép-Európai Egyetem Open Society Archives (OSA) a még megmaradt, mintegy 1600 ház többsége elé szervez megemlékezést szombatra, színészekkel, művészekkel felidézve a házak lakóinak történetét. Az OSA Archívummal szemközti (egykor szintén csillagos) ház falára vetítik az emléknap legfontosabb eseményeit, ezek a 444-en is láthatóak lesznek. A Cirko-Gejzír moziban (ami szintén csillagos házban van) tíz dokumentumfilmet mutatnak be a zsidóüldözésről.

A részletes program itt található. 

A Csillagos házak programot elindító OSA Archívumának az igazgatója, Rév István szerint a programnak erkölcsi és nem politikai célja van, a rendezvényekkel nem 1944-re akartak emlékeztetni, hanem az volt a céljuk, hogy a ma itt élők szembenézzenek az akkor történtekkel. "A történelmünk a miénk, nekünk kell kezdenünk vele valamit, nem szabad, hogy mások mondják el helyettünk".

Ahol kérik, a házakra ilyen táblákat helyeznek el.

photo_camera Kép: Csillagos házak

A szombati eseményekről itt tájékozódhat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.